Film

Sve glavne nagrade na međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija osvojile filmašice

Stjepan Hundić

Igrani prvijenac iranske scenaristice i redateljice Dornaze Hajihe »Kao riba na Mjesecu« osvojio je Transilvania Trophy za najbolji igrani film na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u Cluj-Napoci



CLUJ-NAPOCA – Prvi put u 22 godine Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji sve glavne nagrade osvojile su filmašice. Igrani prvijenac iranske scenaristice i redateljice Dornaze Hajihe »Kao riba na Mjesecu« osvojio je Transilvania Trophy za najbolji igrani film na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u rumunjskom gradu Cluj-Napoci.


»Film koji smo odabrali impresionirao nas je originalnošću svoje premise, snagom svojih izvedbi i inteligencijom kojom je istraživao vrlo tešku temu. Redatelj je pokazao veliku pozornost prema detaljima i dojmljivu, jedinstvenu viziju. To je film o kojem smo razmišljali još dugo nakon što smo ga pogledali«, rekao je predsjednik žirija, meksički redatelj Michel Franco, objašnjavajući zašto je žiri nagradio iransku dramu o dvoje roditelja koji se bore s iznenadnom obiteljskom situacijom u kojoj njihov normalan 4,5-godišnji sin odjednom prestane govoriti. »Mislim da je pritisak da radite stvari koje ne želite zastrašujući, bilo da ste petogodišnjak ili odrastao muškarac u pedesetima. Drago mi je da je žiri shvatio poruku ovog filma«, izjavila je redateljica Dornaz Hajiha koja je uz festivalski trofej dobila i novčanu nagradu od 10.000 eura.


Nagrade


Nagrada za najbolju režiju 22. međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji, uključujući i 3.500 eura, pripala je brazilskoj redateljici Carolini Markowicz za mračnu komediju »Ugljen« o ruralnoj obitelji koja ugošćuje misterioznog gosta za kojeg se ispostavi da je vrlo traženi narkobos. Finska scenaristica i redateljica Tia Kuovo dobila je Posebnu nagradu žirija i 1.500 eura za svoj debitantski dugometražni film »Obiteljsko vrijeme«, gorko-slatku komediju o disfunkcionalnoj obitelji koja se odvija tijekom božićnih praznika. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je ex-aequo iranskoj glumici Sepidar Tari, protagonistici pobjedničkog filma »Kao riba na mjesecu«, i Nachu Quesadi koji tumači glavnu ulogu u argentinskom trileru »Barbari«. U dokumentarnoj konkurenciji What’s Up, Doc, koja se održava drugu godinu, pobjednik je Anhell69 koji potpisuje »The Montoya«. Ta njemačka produkcija mračni je portret mlade generacije suočene s nasiljem u glavnom kolumbijskom gradu Medellinu.


Oskarovac Geoffrey Rush




Moldavski redatelj Ion Bors osvojio je Nagradu publike za najpopularniji film u službenoj konkurenciji za svoju tragikomediju »Carbon« o ratnim godinama u postsovjetskoj pridnjestrovljskoj regiji početkom 1990-ih; dok je triler Tudora Giurgiua »Sloboda«, smješten u posljednje dane komunističkog režima Nicolaeja Ceausesca, proglašen najpopularnijim rumunjskim filmom. Na svečanom je zatvaranju tisuću gledatelja u nacionalnom kazalištu u Cluju pljeskom pozdravilo i hvaljenog australskog glumca i oskarovca Geoffreya Rusha (»Krojač iz Paname«, »Frida«, »Kraljev govor«, serijal »Pirati s Kariba«), kao i kontroverznog američkog filmaša Olivera Stonea (»Vod«, »Wall Street«, »Rođen 4. srpnja« i »JFK«), koji su primili nagrade za životno djelo, dok je slavni rumunjski glumac Horatiu Malaele nagrađen za svoju veliku filmsku i kazališnu karijeru Nagradom izvrsnosti.