"Mrtvi kapital"

“Stara Rijeka za novu Rijeku”: U HKD-u u utorak tribina Novog lista o zaštiti i revitalizaciji riječke baštine

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Što s lansirnom rampom za torpeda, što s »Metropolisom« u riječkoj luci, što s Harterom i Teatrom Fenice?



Redakcija rubrike Kultura Novog lista organizira u utorak, 6. veljače u 18 sati u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku tribinu o zaštiti i revitalizaciji riječke arhitektonsko-urbanističke baštine pod nazivom »Stara Rijeka za novu Rijeku«.



Sudionici tribine su:




– dipl. ing. građ. Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke
– mr. sc. Daina Glavočić, povjesničarka umjetnosti
– doc. dr. sc. Maša Magzan, predsjednica Odbora za kulturu
– izv. prof. dr. sc. Nana Palinić, arhitektica
– dipl. ing. arh. Lilian Stošić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci
– dr. sc. Berislav Valušek, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeka


Pozvani su i brojni gosti.


Ideja za tribinu s ovom tematikom nastala je iz naših svakodnevnih razgovora, komentara, promišljanja i zapažanja vezanih za trenutačnu situaciju u kojoj se nalaze brojna zdanja u Rijeci, najviše ona koja pripadaju industrijskoj baštini.


Nakon zamiranja industrije u gradu, iz godine u godinu nekadašnje tvornice počele su propadati i u sve su lošijem stanju.


I ne samo tvornice koje su nekad vrvile ljudima i životom, nego i objekti kulture poput Teatra Fenice. Zaboravljen je i zapušten i srednjovjekovni gradski bedem.


To su često i teme o kojima se govori u javnosti. Što s lansirnom rampom za torpeda, što s »Metropolisom« u riječkoj luci, što s Harterom i Teatrom Fenice?


U kakvom su stanju i što bi se moglo učiniti na njihovoj zaštiti i, možda još i važnije, revitalizaciji? Što s tim, u ovom trenutku, »mrtvim kapitalom«?


Mogu li nam u obnovi pomoći sredstva iz europskih fondova? To su samo neka od pitanja o kojima će se raspravljati na tribini, na kojoj će sudjelovati povjesničari umjetnosti, konzervatori, urbanisti, arhitekti, kulturolozi, predstavnici vlasti i drugi.