Pariz

Štandovi knjižara ostaju uz Seinu i za vrijeme Olimpijskih igara

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon mjeseci neizvjesnosti i pregovora s predstavnicima pariške policije, pariški 'bukinisti' (les bouquinistes) napokon mogu odahnuti



Knjižare na otvorenom i njihove zelene štandove s rabljenim knjigama uz obalu Seine neće trebati premještati tijekom otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu i za vrijeme Paraolimpijskih igara, najavio je to prošli tjedan francuski predsjednik Macron nakon višemjesečnih pregovora, donijevši odluku po kojoj svi mogu ostati gdje jesu.


Nakon mjeseci neizvjesnosti i pregovora s predstavnicima pariške policije, pariški ‘bukinisti’ (les bouquinistes) napokon mogu odahnuti.


Policija je isprva planirala premjestiti 428 zelenih štandova, zaštitnog znaka Pariza prije ceremonije otvaranja, što je nešto manje od polovine od 932 štanda postavljena uz obalu Seine.




No to se neće dogoditi zahvaljujući intervenciji predsjednika države koji je od ministra unutarnjih poslova i pariškog policijskog prefekta zatražio da knjižare ne premještaju s obzirom na to da predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu glavnoga grada.


Ova je afera zanimljiva jer su nadležni u Parizu nastojali jednim udarcem dokinuti dvije različite tradicije.


Svečanost otvaranja OI održat će se 26. srpnja uz Seinu, umjesto na uobičajenom mjestu, sportskome stadionu.


Da bi osigurale više prostora i sigurnosti gradske su vlasti, na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo željele bar privremeno, a možda i trajno ukloniti ‘bukiniste’ i njihove zelene štandove s njihova tradicionalnog mjesta.