O zapuštenim građevinama

Sekcija seniora Društva arhitekata Rijeka počinje s novim ciklusom predavanja

Katarina Bošnjak

Govorit će se o motelu Panorama i hotelskom kompleksu Haludovo, sada zapuštenim, a nekada velebnim građevinama



RIJEKA – Sekcija seniora Društva arhitekata Rijeka ponovo će početi s programskim održavanjem predavanja i prezentacija, nakon što su zbog pandemije imali stanku od nekoliko godina. Prvo predavanje održat će se već ovoga četvrtka, 23. veljače, u 19 sati na adresi Ivana Dežmana 2a, a kako je objasnio voditelj sekcije Slobodan Petrović, govorit će se o motelu Panorama i hotelskom kompleksu Haludovo, sada već poznato zapuštenim, a nekad velebnim građevinama.


Čovjek i prostor su uvijek surađivali od početka civilizacije, pa je tako i cilj nadolazećeg predavanja građane Rijeke i Primorsko-goranske županije upoznati s urbanizmom i arhitekturom te im približiti ove pojmove upravo na primjerima zgrada koje su na izdisaju ili već umrle. Dio predavanja prezentirat će arhitektica dr. Nana Palinić.


– Kako je tema nadolazećeg događanja »Motel Panorama i Hotel Palace Haludovo: nekad i sad«, ja ću govoriti u onom dijelu »nekad« i reći nešto o projektu i izvedbi, tako da se ljudi više prisjete nego upoznaju, jer većina onih koji će doći već znaju dosta podataka o tome. Motel Panorama je djelo arhitekta Ivana Vitića koji je za to dobio Borbinu nagradu, a jedan je od više motela koji su bili izgrađeni u sklopu istog programa, dok je kompleks Haludovo djelo akademika Borisa Magaša. I jedno i drugo su vrijedne, poznate i nagrađivane građevine, a vidimo u kakvom su stanju danas, o čemu će više ilustrirati videoprojekcije, objasnila je Nana Palinić.




Osim prezentacije, u četvrtak će biti puštana i dva videa koje su kreirali autorica Ingrid Jerković i arhitekt dr. Marijan Vejvoda, a koji su snimljeni upravo na lokacijama ranije spomenutih građevina.


– Profesor Marijan Vejvoda i ja smo prije dvije godine napravili dva spontana videa, prošetali po Haludovu u Malinskoj i motelu Panorama u Rijeci, a s obzirom na to da smo prije godinu ili dvije upoznali profesoricu Nanu Palinić koja je stručna u ovoj tematici, ona nam se pridružila i pripremila jednu prezentaciju na temu tih dviju građevina. U četvrtak nas očekuje i projekcija ta dva filma koja smo snimili, a uvodnu riječ će održati arheolog Ranko Starac, objasnila je Ingrid Jerković.


Osim ovoga, u planu je još nekoliko predavanja, a ticat će se Hartere i Vodovodne ulice, kao i projekta »Gornji Jadran« o kojemu će više govoriti Marijan Vejvoda.