Jubilejh

Riječki komorni orkestar proslavit će 45 godina rada koncertom u Mramornoj dvorani

Davor Mandić



RIJEKA – Riječki komorni orkestar, koji u Rijeci neprekidno djeluje od 1976. godine, održat će u četvrtak, 29. rujna, koncert u povodu 45. godišnjice rada. Kako najavljuje umjetnički ravnatelj Orkestra David Stefanutti, koncert će se održati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u 20 sati.


Izvedbom će ravnati sam umjetnički ravnatelj, a koncert-majstor bit će Tea Grubišić. Solist na violini bit će Anton Kyrylov. Na programu će biti Simfonija br. 7 u G-duru Dubrovčanina Luke Sorkočevića i 3. koncert u G-duru za violinu KV 216 Wolfganga Amadeus Mozarta. U nastavku koncerta orkestar će još izvesti Simfoniju u A-duru KV 201 (br. 29) W. A. Mozarta i na kraju 3. koncert u F-duru KV 569 Antonija Vivaldija.


Ulaz na koncert je slobodan, a organizira ga udruga Riječki komorni orkestar pod pokroviteljstvom Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za kulturu i Primorsko-goranske županije – Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, te uz ljubaznu susretljivost Zajednice Talijana u Rijeci.




U želji da se u Rijeci odvija i taj vid glazbene aktivnosti, godine 1976. nekolicina glazbenih entuzijasta osnovala je Riječki komorni orkestar. Ansambl se sastoji od gudačkog korpusa, koji čini jezgru ansambla, kojemu se po potrebi mogu pridružiti i drugi glazbenici na puhačkim instrumentima. Svi članovi ansambla su diplomirani glazbenici, a mnogi od njih sviraju i u drugim komornim sastavima ili se bave koncertnom djelatnošću kao solisti, dok se neki bave i pedagoškim radom odgajajući nove generacije glazbenika. Repertoar orkestra sadrži djela svih razdoblja, od baroka do suvremenih autora, a posebna pažnja je usmjerena izvođenju djela suvremenih hrvatskih autora.