In Memoriam

Preminula je istaknuta likovna kritičarka i dugogodišnja suradnica Novog Lista Marina Baričević

Hina, Kim Cuculić



ZAGREB – Marina Baričević, istaknuta likovna kritičarka, publicistkinja i novinarka, preminula je u 81. godini, izvijestio je ULUPUH. Rođena je 1941. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu.


Njezino prvo radno mjesto bilo je mjesto urednice, komentatorice i likovne kritičarke na Radio Zagrebu gdje je uređivala emisiju »Govorimo o likovnoj kulturi«, od 1970. do 1991. Od 1991. do 1994. bila je ravnateljica Fundacije Ivana Meštrovića u Zagrebu, Splitu i Otavicama, a od 1996. do 2006. bila je stalna vanjska suradnica i likovna kritičarka Novog lista te od 1996. do 1998. godine urednica specijalnog priloga o tržištu umjetnina ART Privrednog vjesnika, Zagreb.


Surađivala je u još nekoliko listova i časopisa – u Vjesniku, Oku, Radosti, a od 2006. do 2008. pisala o kulturi i umjetnosti u Feral Tribuneu. Od 1983. surađuje s Leksikografskim zavodom »Miroslav Krleža« na Općoj enciklopediji, Enciklopediji hrvatske umjetnosti, Likovnoj enciklopediji Jugoslavije te Hrvatskom biografskom leksikonu. U svojim tekstovima, koje su iskreno iščekivali mnogi: kako stručnjaci i intelektualci, tako i nepretenciozni ljubitelji umjetnosti – uspijevala je s lakoćom spojiti stručni i popularni diskurs, te pronicljivo i jednostavno, bez bolećivih kunsthistoričarskih mistifikacija, izravno prodrijeti do biti stvari.




Godine 1990. izabrana je za članicu Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi,a 1997. godine priznat joj je status samostalne umjetnice. Autorica je preko sto pedeset izložbi u zemlji i svijetu (Austrija, Italija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Švicarska, Grčka, Slovenija, Srbija, SAD).


Napisala je niz kritika i eseja te brojne predgovore u katalozima. Objavila je više od 20 stručnih knjiga i monografija, bila je stručna suradnica i autorica scenarija za nekoliko dokumentarnih filmova o slikarima i keramičarima. Bila je članica ili predsjedateljica raznih likovnih odbora, komisija, umjetničkih savjeta, žirija i likovnih kolonija.


Među ostalim, 2011. je dobila Nagradu Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH za životno djelo. Kako stoji na Facebook stranici ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, Baričević je sahranjena na zagrebačkom Mirogoju, a preminula je 25. svibnja.