Grad vila

Predstavljen projekt i knjiga “Ville di Maguolo”: Tragovi arhitekta Attilija Maguola u Lovranu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Projekt je pokrenula Općina Lovran uz potporu regije Veneto i suradnju više partnera pod nazivom »Venecijanska arhitektura na istarsko-kvarnerskom području: lik i djelo Attilija Maguola«



Grad vila, upečatljivih arhitektonskih projekata iz »zlatnih vremena« graditeljske baštine – Lovran, jedinstven je između ostaloga po vidljivim tragovima drevne venecijanske arhitekture koje je za sobom na ovim prostorima ostavio talijanski arhitekt i graditelj Attilio Maguolo (1859. – 1932.).


Foto galerija: Radionica o venecijanskoj arhitekturi i Attiliu Maguolu Foto: Mateo Levak


Kako bi mu se odala počast i adekvatno vrednovalo ono što je svojim djelima u prostoru učinio za prepoznatljivost Lovrana, na čemu danas uvelike počiva i ovdašnji turizam, projekt iz područja kulture je prije tri godine pokrenula Općina Lovran uz potporu regije Veneto i suradnju više partnera pod nazivom »Venecijanska arhitektura na istarsko-kvarnerskom području: lik i djelo Attilija Maguola«.





Uz različite aktivnosti, kako u Maguolovoj rodnoj Italiji, jer rođen je u mjestu Mira kraj Venecije, tako i u Hrvatskoj, odnosno »gradiću malom«, u Lovranu gdje je u prvoj polovici 20. stoljeća projektirao i izgradio više od stotinu prestižnih rezidencija i nekoliko javnih zdanja i gdje je i završio svoj životni put, željelo se proučiti podrijetlo i rasvijetliti osobit stil gradnje karakterističan za Lovran.


Lovranska graditeljska baština


Završnica ovog projekta bila je danas u Galeriji Laurus u Lovranu gdje se tražilo mjesto više kako bi se moglo saznati do danas manje poznate podatke iz bogate lovranske graditeljske baštine, razgledati fotografije vila čiji je autor Goran Pleić, sudjelovati u radionici i znanstvenim izlaganjima, te u konačnici otkriti sadržaj nove knjige »Ville di Maguolo« (»Maguolove vile«) čiji su sadržaj osmislili Darko Darovec i Franco Rota i u okvirima koje se na 266 stranica uz bogate ilustracije, od raznih autora može saznati puno i o njegovom stvaralaštvu, i o samoj društvenoj i turističkoj vrijednosti povijesne arhitekture.



Knjiga je izašla na hrvatskom i talijanskom jeziku, a s obzirom da su u Lovran došli gosti iz Mire u Italiji, i sama promocija nove publikacije tiskane u Kopru upriličena je dvojezično.


Moderator je bio Ivo Mileusnić, a sve nazočne su pozdravili i zaželjeli im puno uspjeha u radu načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, gradonačelnik Mire Marco Dori, predsjednik Povijesnog društva južne Primorske – Kopar, prof. Salvator Žitko, predsjednik Zajednice Talijana Lovran, Igor Prodan, te generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini.



– Zahvaljujući cijenjenim izlagačima imat ćemo priliku upoznati vrijednost djela arhitekta Attilija Maguola.


Posebno mi je drago što mogu sudjelovati u ovoj inicijativi koja okuplja institucije i stručnjake, sveučilišne profesore s obje jadranske obale, što svjedoči o bogatoj suradnji Italije i Hrvatske na planu kulture, a u ovome kontekstu uključuje i Sloveniju – rekao je Davide Bradanini.


Knjiga


Članke su u knjizi napisali Franco Rota, Darko Darovec, Salvator Žitko, Lia De Luca i Riccardo Marussi i radi se o radovima sa skupa »Venecijanska arhitektura u Istri i na Kvarneru – lik i djelo Attilija Maguola« održanog u Lovranu 2020. godine.


Doprinos u stvaranju knjige dali su još i Bojan Simonič, Marco Dori, Igor Prodan, Marko Pogatschnig i Davide Bradanini.



Također, knjiga sadrži i pojedine izvatke iz knjige koju je napisala Mirjana Peršić iz Lovrana 2002. godine i iz koje su uz dopuštenje njezinih nasljednika izdvojene i prevedene na talijanski jezik stranice i opisi 32 zgrade koje je izgradio Maguolo.


Riječ je o vilama Denes, Guerra, Gianna, Igea, Aurora, San Giovanni, Adele, Danica, Nirvana, Urania, Call, Irene, Iginia, Zagabria, Caterina, Alice, Verdi, Liana, San Rocco, Flora, Bice, Bel Fiore, San Giuseppe, Elbe, Ausonia, Maria, Henrietta, Thalia, Jure, Vesna, Maria i Vittoria.



Slikama iz tog vremena dodane su i nove fotografije iz 2022. godine, a zaljubljenike u lovransku baštinu će razveseliti i podatak da se uz neke od naziva vila koje su promijenile ime navodi i njihovo izvorno ime.


Završnicu projekta činio je i glazbeni program u kojemu su nastupili najmlađi – polaznici lovranske glazbene škole.


Predstavljanje u Italiji


Projekt će nastaviti svoj put predstavljanjem knjige u Miri u Italiji, gdje će gradonačelnik Marco Dori u sjedištu općinske knjižnice Oriago ugostiti svog kolegu Bojana Simoniča i lovransku delegaciju.


To će biti prilika za raspravu o sličnostima, problemima i rješenjima za valorizaciju venecijanskih vila koje su ponos i turistička atrakcija na obalama rijeke Brenta.