Jvna tribina

Predstavljen Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030.

Ante Peričić

Danijela Dolenec / Foto Marko Prpic / Pixsell

Danijela Dolenec / Foto Marko Prpic / Pixsell

Proračun je 18 posto veći za 2023. nego godinu prije, a 30 posto veći od zadnjega koji je donijela prethodna vlast, kazala je Dolenec



U Centru za kulturu Trešnjevka održana je javna tribina na kojoj je predstavljen Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030., dokument koji će biti upućen u proceduru javnog savjetovanja u listopadu. Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec tom je prigodom poručila kako je gradska uprava proračunom dokazala da joj je stalo do kulture.”Gradska uprava proračunom pokazuje do čega joj je stalo, a ja smatram da smo dokazali da nam je stalo do kulture, iako imamo još puno posla. Proračun je 18 posto veći za 2023. nego godinu prije, a 30 posto veći od zadnjega koji je donijela prethodna vlast”, kazala je Dolenec te istaknula da je takav način donošenja Programa rada za razvoj kulture Grada Zagreba novina, posebno u smislu participativnosti i otvorenosti procesa.


Program je izrađen u suradnji s brojnim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji su odabrani putem javnog poziva, a radne timove činili su i članovi Radne skupine za kulturnu politiku i kulturni razvoj Grada Zagreba, članovi kulturnih vijeća Grada Zagreba i službenici Gradskog ureda za kulturu, a timovi su bili podijeljeni u pet područja: Umjetničko stvaralaštvo – grad imaginacije, inovacije i eksperimenta, Zajednica i sudjelovanje – uključiva i otporna kultura, Održiva urbana transformacija i razvoj – kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura za grad budućnosti, Kultura, odgoj i obrazovanje – kultura za napredna znanja, nove vještine i kritičko mišljenje i Zagrebačka kultura u međunarodnom kontekstu – grad kao čvorište kultura, kaže se u priopćenju. Dokument je prvi put predstavljen javnosti prije upućivanja u proceduru javnog savjetovanja koje će biti u listopadu, a konačni tekst Plana razvoja kulture Grada Zagreba na kraju procesa donosi zagrebačka Gradska skupština.


Zamjenica gradonačelnika Dolenec istaknula je da je započeo veliki investicijski ciklus u obnovu i razvoj kulturne infrastrukture. “Najveći dio rasta su ulaganja u obnovu od potresa i kapitalne projekte, poput Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Kapitalna ulaganja su četverostruko veća, ali i investicijsko održavanje je značajno raslo, čak 2.7 puta”. Naglašeno je i da je donesen novi kolektivni ugovor koji unaprjeđuje prava zaposlenika i sindikata u kulturi prvi put u sedam godina te kazala da snažno podržava i nezavisnu scenu te da raste kulturna ponuda u svim zagrebačkim kvartovima.




Uz to, u 2024. čeka najveća Gradska investicija općenito, ne samo na području kulture, a to je gradska knjižnica i kulturno-društveni centar Paromlin. “Na Paromlinu će biti smještena ne samo središnja gradska knjižnica, već i društveno-kulturni centar koji će kroz suradnju s ustanovama i nezavisnim organizacijama kreirati program fokusiran na knjigu, znanje i obrazovanje, uključujući javna predavanja, tribine, predstave, koncerte i radionice” izjavila je Dolenec.


Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić istaknula je da program podupire razvoj stvaralaštva i jačanje kulturne ponude kroz kulturno-umjetničke programe, potiče sudjelovanja i jačanje vidljivosti kulture, internacionalizaciju i kulturni turizam, institucionalni razvoj te da potiče razvoj kulturne infrastrukture, među kojima se ističe centar Paromlin. Među ostalim važnim projektima dodala je i obnovu Kina Europe, nastavak projekta bloka tvornice Badel te prenamjenu bivšega Kina Kalnik na Črnomercu u društveno-kulturni centar, kao i tržnice na Trnju, prostora u Draškovićevoj i bivšoj tvornici Pluto.