Šesti put

Pravednost, sestrinstvo, solidarnost. Idući mjesec u Rijeci festival queer i feminističke kulture Smoqua

Kim Cuculić

Očekuje se više od 30 aktivista i aktivistkinja te umjetnica i umjetnika iz Europe i SAD-a, koji će sudjelovati u 18 događaja na hrvatskom i engleskom jeziku. Na programu su filmovi, performansi i druge aktivnosti



RIJEKA – Šesti Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua bit će održan od 13. do 15. listopada na nekoliko lokacija u Rijeci. Organizira ga Lezbijska organizacija Rijeka »LORI« u suradnji s udrugom PaRiter. Očekuje se više od 30 aktivista i aktivistkinja te umjetnica i umjetnika iz Europe i SAD-a, koji će sudjelovati u 18 događaja na hrvatskom i engleskom jeziku.


– Kroz projekcije filmova, razgovore, igre, živu knjižnicu, radionice, performanse i druge aktivnosti ponovo ćemo proslaviti zajedništvo i uključivost u sigurnom prostoru i podržavajućem društvu. Ovogodišnjom temom »Pravednost, sestrinstvo, solidarnost« pozivamo sve na promišljanje o ovim pojmovima iz različitih perspektiva, oslanjajući se na zajedničko iskustvo društvene i kulturne opresije. Kao i svake godine, posjetitelji i posjetiteljice festivala mogu učiti kroz razmjenu iskustava, promišljanje, propitivanje, te iskusiti queer i feminističku kulturu.


Iz ovogodišnjeg programa izdvajamo događaje LORI Grupe mladih »World Cafe: Queer Youth for You(th)« i »Nabrzaka – queer speed-dejtanje« prvog dana festivala, besplatne projekcije umjetničko-dokumentarnih filmova u Art-kinu drugog dana te otvorenje rada austrijske street art umjetnice Chinagirl trećeg dana festivala. Festivalski grand finale, Queer-UP! Party u subotu predstavit će drag show Karmen Daš iz Maribora i DJ-icu Časna sestra iz Beograda, najavljuju organizatori.