Velika konkurencija

Poznati su pobjednici ovogodišnjih Rovinj Photodaysa. Stiglo je skoro 3.000 fotografija

Kim Cuculić

Foto Rebeka Legović

Foto Rebeka Legović

Na ovogodišnji je natječaj prijavljeno 2.900 fotografija autora iz 16 zemalja. Brojem prijava su prednjačili fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske…



ROVINJ – Poznati su pobjednici natječaja Rovinj Photodays 2021. Na ovogodišnji je natječaj prijavljeno 2.900 fotografija autora iz 16 zemalja. Brojem prijava su prednjačili fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske…


Ove godine žiriranje je proveo tročlani žiri istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja, a činili su ga Dejan Sluga, Sabina Salamon i Hrvoje Slovenc.


Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja.




– U ovoj pandemijskoj godini, značajan broj fotografa prijavio se na Photodays natječaj, a među njima se i ovaj put ističe mlađa generacija. Kvaliteta prijava posebno varira među njima, no žiri je pred sobom imao i više nego dovoljan broj radova koji se ističu pa odluke ponekad nisu bile lagane. U mnogim radovima autori tematiziraju trenutno vrijeme na ovaj ili onaj način – rekao je predsjednik žirija Dejan Sluga.


Ove godine među finalistima bilo je šest autora iz Hrvatske, pet iz Srbije, dva autora iz Slovenije i po jedan autor iz Iraka, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke.


Finalisti u kategoriji tijelo/akt su: 1. Ana Miletić, 2. Marko Stojanović i 3. Younes Mohammad. U kategoriji arhitekture: 1. Marija Janković, 2. Davor Zupičić i 3. Maruša Račič. U kategoriji dokumentarne fotografije: 1. Adrijana Urschall, 2. Simon Chang i 3. Filippo Venturi. U kategoriji mode: 1. Alma Štrkljević, 2. Rebeka Legović i 3. Svetlana Jovanović. U kategoriji pejzaža: 1. Ivana Jagušić, 2. Ana Vuko i 3. Fadil Šarki. U kategoriji portreta: 1. Zuzana Pustaiova, 2. Patrick Bienert i 3. Marko Risović.


Dobitnik/ca Grand Prixa bit će proglašen/a na web stranici i putem društvenih mreža Rovinj Photodaysa 8. svibnja. S obzirom na epidemiološku situaciju u svijetu, ove godine Rovinj Photodays neće biti održan.