Posvećeno 8. martu

Počinje tradicionalna filmska manifestacija: Sedmi Ženijalni dani u Kino mreži

Kim Cuculić



ZAGREB – Sedmo izdanje Ženijalnih dana, već tradicionalne filmske manifestacije u organizaciji Kino mreže posvećene 8. martu, održat će se ove godine od 6. do 8. ožujka u neovisnim kinima diljem zemlje. Praznična manifestacija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih festivalskih hitova, igranih i dokumentarnih.


Među tri ženijalna naslova ističe se mračna triler komedija »Djevojka koja obećava«, redateljski prvijenac Emerald Fennell. Ova osvetnička crna komedija s elementima trilera sa Carey Mulligan u glavnoj ulozi bavi se, i to na neočekivano lepršav, ali ipak iznimno provokativan način, pitanjem ženskog pristanka na seksualni odnos i posljedicama kulture silovanja koja ohrabruje mušku seksualnu agresiju. Jedini dokumentarni naslov ženijalne selekcije dolazi iz Kine, »Usidjelice«, u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia, koje su se ponovo udružile kako bi istražile novi kineski fenomen i »državni problem 21. stoljeća« – neudane žene. Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je rodocid, što je rezultiralo »manjkom« od nekoliko desetaka milijuna djevojčica, a ovu demografsku neravnotežu vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije, što je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje s ciljem natjeravanja svih neudanih žena da se udaju i imaju djecu.


Na programu je i jedan od najgledanijih filmova prošlogodišnje igrane konkurencije Zagreb Film Festivala, poljski hit »Influencerica« redatelja Magnusa von Horna. Ženijalni dani dolaze i u riječko Art-kino.