Poziv Fotosaveza PGŽ

Počinje fotografski natječaj “Jedra Kvarnera”

Kim Cuculić

Foto Dalibor Ševaljević

Foto Dalibor Ševaljević

Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja



RIJEKA – Fotosavez Primorsko-goranske županije, na tragu svojih osnovnih zadaća, a u duhu očuvanja tradicije ovoga kraja, raspisuje fotografski natječaj pod nazivom »Jedra Kvarnera 2022. Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja«.


Kako navodi Borislav Božić, temu »Jedra Kvarnera« može se shvatiti metaforički, ali i doslovno.


– Ako shvatite metaforički, onda ćete kroz pojam jedara »čitati« i istraživati kulturu i tradiciju života uz more, život od mora život u moru. Fotografski ćete propitivati ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana, ribare, mreže, barke, jedra i jedrenje, sve što je pod morem. Dakle, sve što na bilo koji način pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora. Ako shvatite doslovno, možete slati fotografije tradicijskih plovila na jedra, snimke sa svih regata s Jadrana i Mediterana svega onog što je vezano za tradiciju navigavanja. Istražujte more kao geografsku činjenicu, more kao kulturološku i povijesnu odrednicu.




More je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena. Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još veća tajna je kontinuirano fotografirati more, ističe Božić.


Pravila natječaja i prijavnica nalaze se na linku: https://fotosavezpgz.hr/jedra-kvarnera-2022/.