Vrijedna donacija

Picassov muzej u Parizu bogatiji za još osam djela velikog umjetnika. Poklonila ih njegova kći

Hina

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Do Picassovih je djela vrlo teško doći, rijetka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umjetnik nije volio prodavati svoje slike. Ostavio ih je u nasljeđe svojim potomcimaPicassov muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam djela poznatoga španjolskog umjetnika, koje je francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso.


U sklopu donacije Maye Ruiz-Picasso je i skulptura iz njezine privatne zbirke, objavilo je francusko ministarstvo kulture.


U priopćenju stoji da su djela, odsad u vlasništvu francuske nacionalne zbirke, dodijeljena pariškome Picassovu muzeju gdje će biti izložena od 22. travnja 2022. u sklopu izložbe posvećene Mayi Ruiz-Picasso, rođenoj 1935. godine.
Ministarstvo ističe da su djela iz različitih kreativnih faza Pabla Picassa obogatila zbirku već izloženih pariških umjetnina velikog slikara.


Donaciju čini šest slika, jedna skulptura i blok sa skicama. U pariškome Picassovu muzeju, otvorenom 1985., smještena je najveća zbirka umjetnikovih djela na svijetu.


U baroknoj vili Hotel Sale izloženo je 5000 Picassovih djela i deseci tisuća arhivskih dokumenata.


Posjetitelji mogu razgledati više od 200 slika, oko 1500 crteža, skulptura, gravura, djela od keramike i Picassovih eksperimentalnih djela.


U sklopu izložbe su i privatne fotografije na kojima je umjetnik prikazan sa svojom obitelji.


Pionir kubističkog pokreta umro je 1973. godine u Francuskoj u dobi od 91. godine.


Do Picassovih je djela vrlo teško doći, rijetka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umjetnik nije volio prodavati svoje slike. Ostavio ih je u nasljeđe svojim potomcima.