Plesni tjedan u Zagrebu i Rijeci

Osmi preOKRET: U Rijeci je ovog tjedna na programu Festival inkluzivne scene

Kim Cuculić, Hina

Festival ima za cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa



RIJEKA, ZAGREB – Jubilarni 40. tjedan suvremenog plesa održava se u Zagrebu do 16. lipnja, a u Rijeci je ovoga tjedna na programu HKD-a na Sušaku preOKRET 8. festival inkluzivne scene čiji je nositelj Plesni kolektiv Magija. Festival inkluzivne scene ima za cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. Festival donosi plesne predstave, inkluzivne plesne radionice te projekcije filmova za djecu i odrasle. Dječje popodne održano je u prvom programskom bloku od 1. do 3. lipnja, a drugi programski blok – Izvedbeni program – održava se od 14. do 16. lipnja.


U srijedu, 14. lipnja, u atriju HKD-a u 19.30 bit će održan kraći koreografski rad »Slike na izložbi« inspiriran slikama Marca Chagalla, a rezultat je niza plesnih radionica članova Magije s plesnom umjetnicom Kate Foley. Iste večeri u 20 sati slijedi predstava »Hannah Felicia« koja govori o sestrinstvu i odnosu dvoje ljudi. U četvrtak, 15. lipnja, u 16, 18 i 20 sati na rasporedu je predstava »Translations« nastala u produkciji plesne kompanije All Bodies Dance Project u suradnji s VocalEyeom. Predstava istražuje različite metode i alate opisa plesa i stvorena je posebno za nevizualna osjetila. U petak, 16. lipnja, u 20 sati gostuje predstava »Becoming – Dancer« realizirana u suradnji s Tjednom suvremenog plesa/Hrvatski institut za pokret i ples. U ovoj predstavi plesači Wongyoung Kim i Kisub Choi inspiraciju nalaze u ikonografskom djelu »Trio A« američke koreografkinje Yvonne Rainer. Iste večeri u 19 sati u atriju HKD-a bit će održana projekcija plesnih filmova – izbor filmova s međunarodnog festivala Uhvati film, u suradnji s udrugom Spirit.


Za otvorenje Tjedna suvremenog plesa najavljena je predstava »Omma« koreografa Josefa Nadja u kojoj osmorica plesača iz Afrike gledatelja vode »prema korijenima plesa, s pokretima koji upućuju na njegovu bit i na svemir kao horizont«. Na programu je i izvedba međunarodne koprodukcijske predstave kazališne grupe de facto, ZPC-a i Tjedna suvremenog plesa »Agenda« u koreografiji Simone Augheterlony i Saše Božića, uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgije i Švicarske.




»Četrdeseto izdanje Festivala spaja nas s poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali i pruža mogućnost susreta s novim umjetnicima i stilovima«, rekla je u povodu njegova otvorenja direktorica Tjedna suvremenog plesa Mirna Žagar. Drugoga dana festivala na rasporedu su predstave »Set of Sets« koreografskoga dvojca Guya Nadera i Marije Campos te »Dance is not for us« libanonskog umjetnika Omara Rajeha, koji će tijekom festivala predstaviti i svoj film »Odour of Elephants«. Premijera predstave »Bjeguni« koreografa Staše Zurovca, uz Balanescu Quartet i ansambl sastavljen od hrvatskih i inozemnih plesača, najavljena je za četvrtak, 15. lipnja. Djelo inspiraciju nalazi u romanu poljske nobelovke Olge Tokarczuk.


Festivalski program završava 16. lipnja slovenskom predstavom »Sinsonte«, kojom plesačica Urška Centa s koreografom i predstavnikom moderne flamenco avangarde Marcom de Anom nastavalja rad na projektu »Priče o pticama«. Festival i ove godine predstavlja plesače koji tek dolaze pa će tako u četvrtak, 15. lipnja, plesači Škole suvremenog plesa Ane Maletić izvesti »Allegro« u koreografiji Maše Kolar.