IZVEDBENA UMJETNOST

Od scenskih čitanja i vođenih šetnji do predstava. Festival Zoom donosi bogat i raznovrsni program

Ervin Pavleković

Foto Drugo more

Foto Drugo more

Ovogodišnje 15. izdanje Zooma ponudit će scenska čitanja i razgovore s umjetnicima, panel-raspravu, vođenu šetnju, radionice, izložbu, uz središnji izvedbeni dio festivala koji će otvoriti predstava »Soft Skills«



RIJEKA – Ovogodišnje petnaesto izdanje riječkog festivala izvedbenih umjetnosti Zoom pod nazivom »ZOOM in Present Past Festival« uz bogat i raznovrstan program održat će se u Exportdrvu, Gradskoj knjižnici Rijeka, Galeriji Principij i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 23. do 28. svibnja, a veći dio radova koji će se predstaviti u sklopu festivala nastao je u okviru projekata »Present Past« i »New Stages« Goethe-Instituta.


Transformacija država


Prvi od dvaju projekata, »Present Past«, promišljao je kroz različite umjetničke formate odnos susjedstva koje se transformiralo paralelno s transformacijom država koje su nastale na području nekadašnje Jugoslavije. U sklopu tog programa održat će se izložba stripova nastalih pod mentorstvom poznatoga srpskog strip-crtača, ilustratora i karikaturista Saše Rakezića, poznatog pod nazivog Aleksandar Zograf, kao i radionica izrade stripa.


Izložba fotografija intimnih priča bosanskohercegovačkih autora Dijane Muminović i Mitara Simikića, koje su nastale uz mentorstvo Ziyaha Gafića, nagrađivanog sarajevskog fotografa i ravnatelja Fondacije VII Akademija, otvorit će se u Galeriji Principij.




Na panel-raspravi o temi uloge umjetnosti u tranziciji koja će se na engleskome jeziku održati u Gradskoj knjižnici sudjelovat će Ziyah Gafić, Zorica Milisavljević, Aleksandar Zograf/Saša Rakezić, Zoran Žmirić, uz moderiranje novinarke i spisateljice Gordane Brkić Žagar.


Prostorne intervencije


Kao prilika za upoznavanje prostornih intervencija makedonskih umjetnika Darka Aleksovskog i Ivane Mirchevske, održat će se i vođena šetnja prostorom riječke Delte u suradnji s udrugom Urbani separe, a u sklopu Književnog caféa svoje će uratke nastale tijekom radionica kratke priče pod mentorstvom Zorana Žmirića predstaviti Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa i Lara Vrsalović, uz moderiranje Dunje Matić Benčić.


U okviru ovogodišnjeg festivala predstavit će se projekt Goethe-Instituta »New Stages Southeast«, koji se u Hrvatskoj već tri godine provodi u suradnji strukovne udruge SPID – Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, KunstTeatra i Hrvatskog centra ITI, a s ciljem povezivanja umjetnika iz Jugoistočne Europe i Njemačke, usmjeren na dramsko i kazališno stvaralaštvo.


U sklopu scenskih čitanja i razgovora s mladim kazališnim autoricama i autorima iz Hrvatske, Srbije i BiH, svoje će djelo »Kiselina« predstaviti dramaturginja Asja Krsmanović, Dario Bevanda djelo »Tama na rubu grada«, uz razgovor s Jelenom Kovačić, zatim slijedi dramski tekst »35 kvadrata ili 35 Nigdjezemska«, koji će predstaviti dramaturginja Lucija Klarić, uz razgovor s Natašom Antulov, a svoj će tekst »Lizistrata« čitati dramaturginja i scenaristica Mina Milošević, s kojom će razgovarati Sunčica Šido.


Izvedbeni dio festivala


Središnji dio izvedbenog dijela festivala koji mnogi iščekuju, održat će se u Exportdrvu na Delti, a otvorit će ga premijera predstave »Soft Skills« autorskog tima koji čine glumci Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić i Edi Ćelić. U nastavku slijede predstava »Sloboština Barbie«, nastala prema romanu Maše Kolanović, i u režiji Natalije Manojlović, zatim »Spolni odgoj II: Borba« slovensko-hrvatskog autorskog tima koji čine Tjaša Črnigoj, Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Tijana Todorović i Lene Lekše, suvremena-plesna predstava »Pripreme za sadašnje« koreografkinje Ane Kreitmeyer, a festival će zatvoriti predstava »Cure« riječkog Kolektiva Igralke i slovenske redateljice Tjaše Črnigoj.