Umjetnički projekt

“Objekti brige” zagrebačke intermedijske umjetnice Teute Gatolin u Lipi

Mirna Šumberac

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Rad je dio umjetničkog programa »Prepoznavanje odsustva«



LIPA – Događanje »Objekti brige« zagrebačke intermedijske umjetnice Teute Gatolin održan je u Lipi u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Memorijalnog centra Lipa pamti. Zbog epidemiološke situacije događanje je bilo ograničenog kapaciteta te je raspoređeno na tri grupe s po pet sudionika.


Posjetitelji su s autoricom gradili instalaciju i promišljali o brizi u bivšim prostorima »brige« – bila to razrušena kuća ili sam Memorijalni centar – te su je potom svojim prisustvom i radom unutar nje ponovo »revitalizirali«.


Narativi brige


– Rad se bavi narativima brige – što ona jest, što može, kakva joj je uloga u razvoju ljudske civilizacije te našu pažnju usmjerava ka dva tipa narativa o ljudskom razvoju – prema onom vezanom za objekte nasilja te onom vezanom za objekte brige, piše Vana Gović, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti.




– Radi se o instalaciji koju gradimo kroz cijeli dan sa stanovnicima Lipe. Ideja je da intervencijom u prostor koji je nekada bio nešto, isti pokušamo oživiti na neki način, na metaforičkoj razini, nastanjujući ga tijelima, odnosima među sobom i izradom predmeta… Podijelili smo se u više grupa zbog epidemiološke situacije. Dio grupa će biti sa mnom na ovoj ruševini, a ako padne kiša, idemo u centar gdje imamo dio tapiserije koju bi onda vezli sa stanovnicama Lipe i razgovarali o tome što briga jest, što može biti i kakve su njezine teksture. Baza ovog rada je druženje kao stvaranje, kao okupljanje ljudi oko neke teme, poput brige, koja je shvaćena kao nešto nježno i krhko, ali u biti nije, možemo je gledati i politički i društveno i osobno. A kad razgovaramo o tim stvarima, možemo zamisliti i neke nove mogućnosti, prostore koje možda sad nismo mogli samostalno zamisliti nego tek kad smo zajedno.


Prakse s tijelom


Praksa koju koristim inače, kao i ovdje, lateralno je razmišljanje. Direktno razmišljanje je teško, ali kad kreneš razmišljati oko ideje i objasniti pojmove oko nje, lakše dođeš do nekog zaključka o ideji. Uvod u radionicu bit će kroz somatske prakse – prakse s tijelom. Njih sam, uglavnom, »ukrala« iz teatra i suvremenog plesa. One se bave osvješćivanjem tijela, prostora, načina na koji gledamo, slušamo, osjećamo, hodamo… Jer sve to otvara neki prozor kroz koji vidiš neki svakodnevni prostor drukčije, a koji možda prije nisi vidjela… Rekla bih da je to zbližavanje s tijelom, prostorom, ljudima oko sebe i sa svim što se dešava, s alatima koje ti tijelo pruža, izjavila je Gatolin.


Rad je dio umjetničkog programa »Prepoznavanje odsustva« posvećenog sjećanju na 269 stradalih Lipljana te trajnom ukazivanju na teške posljedice nepoštovanja temeljnih ljudskih prava, a program je dio pravca »Doba moći« projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.