Nagrađivani dokumentarac

“O jednoj mladosti” u Art kinu: Film o izgubljenoj generaciji mladih iz Hrvatske s kraja 90-ih

Davor Mandić

Redatelj pokušava rekonstruirati život najboljeg prijatelja i njihov međusobni odnosRIJEKA – Nagrađivani dokumentarni film “O jednoj mladosti” redatelja Ivana Ramljaka bit će premijerno prikazan u Art-kinu Croatia u srijedu 25. studenoga u 19 sati, uz slobodan ulaz za posjetitelje koji su rezervirali svoje mjesto.


Kako kažu iz Art-kina najavljujući film, trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Film je to o izgubljenog generaciji mladih iz Hrvatske s kraja 90-ih, koji pokušavaju pronaći svoj identitet nakon razornog rata.


“O jednoj mladosti” premijerno je prikazan u natjecateljskom programu Balkan Dox Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, odakle se vratio s Grad Prixom kao najbolji dokumentarni film Balkana, a osvojio je i glavnu nagradu na Danima hrvatskog filma.
Ivan Ramljak (1974.) je redatelj, filmski kritičar i urednik u pisanim i elektroničkim nezavisnim medijima, usmjeren na glazbu i film. Dosad je režirao ukupno devet kratkometražnih i jedan film srednjeg metra. Njegov je najuspješniji kratkometražni film “Kino otok” (2016.) prikazan na više od 40 međunarodnih festivala, uz šest osvojenih nagrada, uključujući FIPRESCI nagradu za najbolji istočnoeuropski dokumentarac na goEast filmskom festivalu u Wiesbadenu. “O jednoj mladosti” njegov je prvi dugometražni film.