Festival animiranog filma

Nedeljku Dragiću nagrada za životno djelo Animafesta

Kim Cuculić



ZAGREB – Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa (Tupko), te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću.


Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma Elegija razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovi, kako je kritika s pravom primijetila, »bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom«.


Majstorski radovi kao što su »Krotitelj divljih konja« (1966.), »Možda Diogen« (1967.), »Idu dani« (1969.), »Per Aspera ad Astra« (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), »Tup-tup« (1972.; nominiran za nagradu Oscar), »Dnevnik« (1974.), »Put k susjedu« (1981.), »Dan kad sam prestao pušiti« (1982.) ili »Slike iz sjećanja« (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu – u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu… No, osim vizualnošću, pažnju su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu, ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture. Pritom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.




Istodobno razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji.