Veliko priznanje

Nagrada 50 godina Motovunskog filmskog festivala ove godine ide glumcu Zdenku Jelčiću

Davor Mandić

Nagrada se dodjeljuje od začetaka Festivala, a slavi filmaše koji su zadužili hrvatsku kinematografiju



MOTOVUN – Nagrada 50 godina Motovunskog filmskog festivala, koja se dodjeljuje od samih začetaka Festivala i slavi filmaše koji su nepovratno zadužili hrvatsku kinematografiju, ove godine dodjeljuje se glumcu Zdenku Jelčiću. Kako kažu organizatori MFF-a, odnosno Cinehilla u novoj njegovoj inkarnaciji ne samo u Motovunu već i u Gorskom kotaru, obilježavanje četvrt stoljeća postojanja za jedan je mali filmski festival posebno postignuće.


– No pola stoljeća uspješne i strastvene glumačke karijere predstavlja dosezanje gotovo vrtoglavih filmskih visina. Prigode su to koje valja proslaviti na jedinstven način, u krugu jedinstvenih ljudi. Stoga će ove godine osvajanjem novog festivalskog vrha u okrilju planinskih šuma Gorskog kotara Cinehillova Nagrada 50 godina otići u ruke Zdenku Jelčiću – velikanu hrvatske glume, čiju je osebujnu karijeru lansirala uloga komandanta Ljube u seriji »Kapelski kresovi«.


Ta kultna serija, koja je obilježila ovaj kraj, u vrijeme emitiranja praznila je ulice, dok je komandant Ljubo s malih ekrana mamio uzdahe diljem Jugoslavije.




Brojni Gorani u seriji su statirali i sudjelovali na razne druge načine, a to razdoblje i dalje nose u živom sjećanju. Ova prigoda donosi sa sobom i trenutak radosne nostalgije u ponovnom susretu s Jelčićem nakon pola stoljeća – kažu organizatori Cinehilla.


Rođen u Čapljini, Zdenko Jelčić zaljubio se u film još u mladim danima, a u okrilju dvorane kina Slavice svakodnevno je hranio svoju strast prema sedmoj umjetnosti: »Svaki dan gledao sam drugi film. Sve sam ih gledao, bilo što. I to tri puta«, izjavio je Jelčić, a prenijeli cinehillovci.


– No unatoč velikoj ljubavi prema filmu, glumom se počeo baviti tek po dolasku u Zagreb, za vrijeme studija političkih znanosti. Ondje je pod utjecajem prijateljica s faksa zakoračio duboko u svijet kazališnih dasaka i nikad se nije osvrnuo nazad. Kako sve radi temeljito, studij politike je završio, a ta se predanost prenijela i na impresivnu glumačku karijeru – kažu organizatori Festivala, koji će se ove godine održati u Motovunu i Gorskom kotaru od 22. do 29. srpnja.