Kliofest

Na Osmom festivalu povijesti okrugli stol o raspadu SFRJ, ali i o pola stoljeća Hrvatskog proljeća

Hina

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti



Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u Zagrebu od 11. do 14. svibnja,  a na njemu će biti održano niz okruglih stolova, predstavljeno više novih knjiga, otvoreno izložbi i prikazano novih povijesnih filmova, priopćio je organizator.


Okrugli stol u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske, organiziran je u suradnji s projektom Nasljeđe devedesetih Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Na njemu će sudjelovati Sven Cvek, Đurđica Čilić, Drago Miletić i Orlanda Obad, koji njeguju raznolike pristupe društvenoj povijest devedesetih, odmaknute od prevladavajućih nacionalnih narativa, što vidljivo nedostaje u hrvatskoj historiografiji, navodi se u najavi festivala.


Na okruglom stolu „Pedeset godina Hrvatskoga proljeća“ moderirat će Tvrtko Jakovina,  a  sudjelovat će Vlaho Bogišić i Hrvoje Klasić.




Okrugli stol protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja nastojat će dati odgovore na neka od najčešće spominjanih pojmova vezanih uz povijest i politiku povijesti u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, a o kojem, kako se navodi,  uglavnom nema rasprave. Sudjelovati će desetak povjesničara i politologa Aleksandar Jakir i Stevo Đurašković iz Hrvatske, Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin iz Srbije, Husnija Kamberović i Edin Omerčić iz Bosne i Hercegovine Ruža Fotiadis i Thomas Schad iz Njemačke i Tomasz Stryjek iz Poljske.


Okrugli stol u povodu obilježavanja 150. godišnjice Rakovičkog ustanka pokušat će iznova razmotriti različite aspekte Kvaternikova života i njegove vanjskopolitičke napore za internacionalizacijom hrvatskoga pitanja, te će odgovarajuću pozornost posvetit zamršenoj situaciji u Vojnoj krajini. Moderator je Stjepan Matković a sudjeluju Alexander Buczynski, Ladislav Dobrica, Željko Holjevac i Arijana Kolak Bošnjak.


U povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava, koji je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca ozakonio centralizam u državi, kralju dao gotovo neograničene ovlasti te ukinuo povijesne pokrajine i samouprave, razgovarat će Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Zdravka Jelaska Marijan, Ivan Kosnica i Suzana Leček, a razgovor će moderirati Hrvoje Čapo.


Dio programa festivala odvijat će se uživo u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i istovremeno će biti prenošen preko interneta, a dio će biti snimljen unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na youtube kanalu Kliofest.


Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti.