Bogat program

“Muka” Franića Vodarića Cresanina: Cres obilježava 30. obljetnicu prvotiska srednjovjekovne pasionske drame

Walter Salković

Dramu je 1949. otkrio akademik Branko Fučić, a 1993. godine tiskala Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj



Ovog vikenda će se bogatim programom obilježiti trideseta obljetnica prvotiska »Muke« Franića Vodarića Cresanina, srednjovjekovne pasionske drame koju je 1949. otkrio akademik Branko Fučić, a 1993. godine tiskala Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj.


Otvorenje manifestacije i izložbe »Creska Muka« održat će se u petak, 24. ožujka, na Šetalištu 20. travnja s početkom u 17.30 sati. Izložene će biti fotografije s predstave »Muka« Franića Vodarića Cresanina izvedene u Cresu 1994. godine koje je snimio Đanino Sučić Mornarić.


Autorica izložbe i organizatorica manifestacije je vjeroučiteljica Iva Maričić koja ističe da je jedan od ciljeva izložbe i cjelokupne manifestacije upoznati Cresane i mnogobrojne turiste s ljepotom i važnošću kulturno-povijesne baštine Cresa.




Program se nastavlja u 18 sati u OŠ Frane Petrića Glazbeno-poetskom duhovnom večeri i izložbom radova učenika škole, a bit će prikazane i fotografije s predstavljanja prvotiska »Muke« iz 1993. godine.


Originalni rukopis


U subotu u 15 sati u Palači Moise započet će znanstveni skup »Muka Franića Vodarića Crisanina – rukopis, knjiga, predstava, baština«.


Prof. dr. sc. Franjo Velčić s Teologije u Rijeci održat će izlaganje »Muka Franića Vodarića Crisanina – sastavnica hrvatske pasionske baštine«, profesori s Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. sc. Saša Potočnjak i prof. dr. sc. Ivan Lupić predstavit će originalni rukopis »Muke« i njegov digitalni otisak pod nazivom »E-muka«, te održati predavanje »Rukopisni zbornik Franića Vodarića«.


Urednik prvotiska Bernard Balon govorit će o pronalazaču »Muke« akademiku Branku Fučiću, te o svom radu na uređivanju knjige, dok će kustosica Lošinjskog muzeja Marijana Dlačić izložiti temu »Bratovština Presvetog Sakramenta i bratovština Dobre Smrti (za Duše u Čistilištu) na cresko-lošinjskom otočju«.



Skup će glazbeno upotpuniti domaća ženska klapa Teha skladbama s njihova posljednjeg albuma »Momu škoju«.


Program se nastavlja u 17 sati predstavljanjem i prikazivanjem televizijske adaptacije scenskog skazanja »Muke« koju je 1994. godine snimila MBA produkcija za Hrvatsku televiziju pod ravnanjem dramaturga dr. Darka Gašparovića.


Redatelj scenskog skazanja i televizijske adaptacije Radovan Marčić te glavni glumac Vedran Mlikota prisjetit će se rada na predstavi »Muka« Franića Vodarića Cresanina.


Koncert


Subotnji program manifestacije moći će se pratiti izravno na Facebook stranici »Muka Franića Vodarića Cresanina« i stranici Palače Moise.


U nedjelju u 11.30 sati će se u župnoj crkvi Svete Marije u Cresu održati koncert »Parnassia Militia« u sklopu 32. svečanosti Pasionske baštine.


Ansambl Projekt Lazarus koji istražuje, revitalizira, promovira i prezentira nedovoljno poznate skladbe hrvatskih skladatelja odabrao je za ovu prigodu pjesme skladatelja Vinka Jelića iz notnog zapisa »Parnassia militia« iz 1622. godine.


Ulaz na sva događanja je besplatan.