Firenca

Michelangelova “tajna soba”, u kojoj se skrivao od gnjevnog pape, otvara se za posjetitelje

Portal Novi list, Hina

Foto Francesco Fantani, Musei del Bargello

Foto Francesco Fantani, Musei del Bargello

Umjetnik je navodno ondje pronašao utočište 1530. godine, skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medicija



Bivši podrum za ugljen u kojemu se, kako se vjeruje, skrivao veliki renesansni umjetnik Michelangelo da bi umaknuo gnjevnome papi, za javnost će biti otvoren 15. studenoga, objavio je u utorak muzej u Firenci.


Michelangelova “tajna soba” smještena je unutar Muzeja Medicijevih kapela, a zidove krase ugljenom iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju Michelangelu.


Umjetnik je navodno ondje pronašao utočište 1530. godine, skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medicija nakon što su se vratili iz egzila, budući da ih je on izdao i podržao pobunu kojom su srušeni.




Foto Francesco Fantani, Musei del Bargello


Mala prostorija, duga 10 metara, široka tri metra i visoka 2 i pol metra neko je vrijeme korištena za skladištenje ugljena. Otkrivena je za vrijeme radova obnove 1975. Smještena je ispod ‘Nove sakristije’, kompleksa monumentalne bazilike San Lorenza u Firenci.


Paolo Dal Poggetto, tadašnji ravnatelj Muzeja Medicijevih kapela mnoge je crteže pronađene na zidovima pripisao Michelangelu, premda su drugi u međuvremenu to osporili. I Dal Poggetto je vjerovao da se umjetnik sklonio u tajnu sobu nakon što se ogriješio o papu Klementa VII.


Među brojnim crtežima je i jedan koji bi mogao biti autoportret. Prikazuje pognut lik, koji bilježi teške mjesece provedene u prostoriji s jednim prozorom, u koju se ulazi kroz tajni ulaz.


Foto Francesco Fantani, Musei del Bargello


Dosad široj javnosti nije bilo moguće fizički ući u Michelangelovu “tajnu sobu“. U posljednjih su nekoliko desetljeća samo stručnjaci za umjetnost i povremeni sretni gosti imali pristup malenoj ‘ćeliji’.


Male vođene grupe od četiri osobe od 15. studenoga moći će posjetiti sobu u trajanju od najviše 15 minuta. Ulaznice će stajati 20 eura po osobi, povrh 10 eura koliko se naplaćuje ulaz u glavni muzej.


“Ograničen broj posjetitelja po vremenskom intervalu uveli smo zbog potrebe da se izmjenjuju razdoblja izloženosti skica LED svjetlu s produljenim razdobljima mraka”, rekli su iz muzeja.


Prostoriji se pristupa skučenim i uskim stubištem, a tjedno će broj posjetitelja biti ograničen na 100 ljudi.