Priznanje

Među dobitnicima godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture i riječki fotograf Ivica Nikolac

Davor Mandić



ZAGREB – Na svečanoj sjednici Hrvatske zajednice tehničke kulture, održanoj u Zagrebu, dodijeljeno je pet godišnjih nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2021. godinu za pojedince.


Među dobitnicima je i riječki fotograf Ivica Nikolac, kojemu je nagrada dodijeljena za dugogodišnji doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije, te međunarodnoj promidžbi hrvatske fotografije.


Ivica Nikolac autor je i koautor brojnih izložbenih projekata, mentor i voditelj radionica fotografije i radionica starih fotografskih tehnika, predavač i esejist. U četiri navrata izabran je za predsjednika Hrvatskog fotosaveza (1998. – 2014.). Održao je 15 samostalnih te sudjelovao na više od 70 skupnih izložbi. Bio je članom brojnih žirija salona fotografije, članom Umjetničkog savjeta Photodays Rovinj te selektor fotografskih izložbi nacionalne i međunarodne razine. Nositelj je počasnog zvanja HonEFIAP Međunarodne federacije umjetničke fotografije (FIAP – Federation Internationale de l’Art Photographique).




Dobitnik je više nagrada i priznanja na salonima fotografije i nagrade za promicanje fotografije, među kojima se posebice izdvajaju Državna nagrada »Faust Vrančić« 2011. i Godišnja nagrada Grada Rijeke 2013. Predsjednik je Foto kluba Color Rijeka i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, HDLU-a Istre te ULUPUH-a Zagreb.


Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj i okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture, među kojima je i Hrvatski fotosavez.