Povratak korijenima

Liburnia Film Festival najavljuje program “Povratak u Ičiće”

Kim Cuculić

Foto Marin Ćuk Vurner

Foto Marin Ćuk Vurner



OPATIJA – Sedam godina nakon preseljenja na opatijsku Ljetnu pozornicu, Liburnia Film Festival vraća se na jedan dan na mjesto na kojem je sve započelo – u lučicu u Ičiće. U povodu 20 godina jedinog festivala hrvatskog dokumentarnog filma, u petak, 19. kolovoza, ponovo će se na filmskom platnu u ičićanskoj lučici gledati filmovi – pobjednik prvog Liburnia Film Festivala »Patchwork« Tanje Miličić te pobjednik lanjskog Beldocsa »Bez« Luke Papića, a potom slijedi svirka post punk rock banda ŠIZA.


Samo nekoliko dana prije početka okruglog izdanja LFF-a, koje će se održati od 24. do 28. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji, kao uvod u slavljeničko festivalsko izdanje slijedi »Povratak u Ičiće«. S puno sjete organizatori, a i publika, prisjećaju se momenata iz ičićanske lučice koja je 13 godina bila domaćin Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma.


U 20 godina, svašta se promijenilo, no srž festivala je ostala ista – omogućiti platformu za razmjenu, druženje i dobru zabavu. A za dobru zabavu pobrinut će se post punk rock dvojac ŠIZA, koji čine Marko Kuhar i Branko Antolić otprije poznati po višegodišnjem djelovanju na nezavisnoj sceni kroz bendove Overflow, OSA, Rens Argoa, Suho Grlo Nos i Letarg. »Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem« naslov je njihova debi albuma iz 2021., a čija je pjesma »Oprostite, oprostite, oprostite« trenutačno u finalnom krugu za nagradu »Milan Mladenović«, koja se dodjeluje autorima i izvođačima s prostora svih bivših jugoslavenskih republika.




Večer će početi uz dva dokumentarca. Pobjednika prvog LFF-a, nagrađivani dokumentarni film »Patchwork« autorice Tanje Miličić iz 2003. godine, te pobjednika prošlogodišnjeg 15. Beldocsa film »Bez« Luke Papića (najbolji srpski film). Oba filma daju društveni, politički i emocionalni kontekst vremena u kojima su snimani, a čiji protagonisti su u potrazi za vlastitim identitetom. »Povratak u Ičiće« započinje projekcijama u 20.30 sati, a ulaz je slobodan. Podržavatelji »Povratka u Ičiće« su Turistička zajednica mjesta Ičići, Grad Opatija i Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci.