Prijestolnica kulture

KULTURNO LJETO I EPK SE VRAĆAJU Najavljeni brojni kulturni programi u Rijeci, evo što vas sve čeka

Kim Cuculić

Na konferenciji za novinare održanoj u Delta Labu najavljeno je 120 kulturnih događanja, a program se još uvijek nadopunjava i potrajat će sve do rujna



»Ljeto u prijestolnici kulture« zajednički je nazivnik kulturnih programa koji će se u Rijeci odvijati tijekom ostatka lipnja, u srpnju i kolovozu te dijelom u rujnu. Na konferenciji za novinare održanoj u Delta Labu najavljeno je 120 kulturnih događanja, a program se još uvijek nadopunjava.


Desetak glazbenih festivalskih i koncertnih vikenda, tridesetak dramskih i plesnih predstava te stand-up nastupa, desetak izvedbi klasične glazbe – zborova, opere, orkestra, petnaestak izložbi i posebnih atrakcija, među njima i do sad najveća izložba posvećena Rijeci – »Fiume Fantastika: fenomeni grada« samo su dio ljetnog kulturnog programa koji će se odvijati u Rijeci, ali i na području Primorsko-goranske županije.


EPK ide dalje


Kako je podsjetio gradonačelnik Vojko Obersnel, zbog pandemije koronavirusa projekt EPK-a našao se u financijskim teškoćama, a u novim okolnostima program je trebalo presložiti i prilagoditi.




– Istaknuo bih da projekt stvarno ide dalje, o čemu svjedoče i brojne najavljene aktivnosti tijekom sljedećih mjeseci. Osigurana je i dovoljna količina sredstava, a i u dijelu infrastrukture sve ide manje-više po planu – od Muzeja grada Rijeke u »Benčiću« do »Galeba«, sve će to biti realizirano – kazao je Obersnel.


Pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je da su skupi i neizvedivi programi u sklopu EPK-a otkazani, dok su programi nezavisne kulture i civilnih inicijativa zadržani. Šarar je najavio i nove lokacija na kojima će se održavati programi, poput Exportdrva te Trga Riječke rezolucije. Exportdrvo, zgrada bivšeg lučkog skladišta koju je Grad Rijeka nedavno dobio u koncesiju, ugostit će dvadesetak programa u dva ljetna mjeseca, a u gradu nastavlja biti živo i nakon kolovoza. Trg Riječke rezolucije u centru grada postaje nova lokacija za izvedbe dramskih, plesnih i lutkarskih predstava, stand-up nastupe i klasične koncerte.


Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, posebno se osvrnula na programski pravac Slatko i slano te osnivanje Urbanih studija, koji bi trebali pridonijeti novim promišljanjima grada na primjeru Rijeke. Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020, kazala je da je od stotinjak programa 60 njih izravno vezano uz EPK, posebno izdvojivši 27 susjedstava, Lungomare Art, Kuhinju i festival Tobogan, te naglasivši i europsku dimenziju Rijeke-EPK.


Programi na Trgu Riječke rezolucije


Intendant riječkog HNK-a Marin Blažević naglasio je da će »Zajc« u dva mjeseca izvesti šest premijera, a riječki ljetni program po njemu nudi mnogo više nego primjerice Split, Dubrovnik, Osijek ili Zagreb. U Exportdrvu će, u koprodukciji Hrvatske drame i GKL-a biti izveden »Kralj Edip«, a u HNK-u Ivana pl. Zajca »Vježbanje života – drugi put« i »Gospođa ministarka«.


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Magdalena Lupi Alvir, najavila je program »Lutkarski evergreeni« na Trgu Riječke rezolucije koji će dati presjek rado gledanih predstava GKL-a kao što su »Izgubljena priča: Ivica i Marica«, »Tri praščića« i »Koka Kokone«. U GKL-u će se prikazivati »Sretna kućica« i »Palačinka mog života«. Festival za djecu Tobogan bit će otvoren 16. srpnja uz nastup Cirkus Triko Teatra i Kišnih razdraganaca. Predviđen je i bogat radionički program.


Izložbe


Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković kazala je da će ovo kino raditi cijeli srpanj i kolovoz, pokušavajući kroz redovni program otvarati EPK teme. Na aktivnosti Gradske knjižnice Rijeka osvrnuo se ravnatelj Niko Cvjetković. Davor Mišković iz udruge »Drugo more« najavio je »Usijano more« u Exportdrvu – središnju izložbu programskog pravca Dopolavoro, na kojoj 16 umjetnika promišlja budućnost rada. Bit će predstavljena i instalacija Saše Sedlačeka »Oblomo: Zaposlen lijenošću« te otvorena izložba Nikole Bojića. Na programu je i interaktivna robotička instalacija »Histerične mašine«. Najavljena je i izložba Igora Eškinje »Sanjaju li biljke sutrašnjicu?« u okviru EPK-a.
Ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić najavio je 6 predstava u sklopu Spring Forwarda te Festival inkluzivne scene na Trgu Riječke rezolucije, a na konferenciji za novinare bili su i ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.