Preko 60 filmova

Kreće Filmski festival u Vukovaru, na otvorenju ukrajinski film “Vizija leptira”

Kim Cuculić

Bit će prikazano više od šezdeset najnovijih filmova koji su na raznim festivalima diljem svijeta pobrali hvalospjeve kritike i publike



VUKOVAR – U gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za novinare u povodu današnjeg svečanog otvorenja šesnaestog izdanja Filmskog festivala u Vukovaru. Ovogodišnji se festival održava u razdoblju od pet dana, od 29. lipnja do 3. srpnja, a na njemu će biti prikazano više od šezdeset najnovijih i najatraktivnijih filmova koji su na raznim festivalima diljem svijeta pobrali hvalospjeve kritike i publike te osvojili razna priznanja i nagrade.


Konferenciji za novinare prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac, direktor vukovarskog festivala Igor Rakonić, direktorica turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić te umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić. Svi su oni, na čelu s domaćinima festivala, zamjenikom gradonačelnika i direktorom festivala, pozvali sve Vukovarce, ali i ostale ljubitelje sedme umjetnosti, da sljedećih pet dana provedu u društvu dobrih i kvalitetnih filmova kojima će festival biti ispunjen.


Vizija leptira


Na konferenciji je poseban naglasak stavljen na film otvorenja koji će se prikazati na Agenciji za vodne putove večeras s početkom u 21 sat. Riječ je o ukrajinskom hvaljenom i zapaženom filmu »Vizija leptira« redatelja Maksima Nakonečnog koji je, između ostalog, snimljen i u hrvatskoj koprodukciji, točnije u koprodukciji tvrtke 4film. U filmu je glavnu ulogu ostvarila Rita Burkovska koja će ujedno biti i počasnom gošćom samog festivala, a pridružit će joj se i hrvatski glumac Edvin Liverić koji također nastupa u filmu skupa s našom glumicom Darijom Lorenci.


Festivalski hitovi




Šesnaesti Filmski festival u Vukovaru održat će se na četirima različitim lokacijama – na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru, gdje će publika imati prilike gledati filmove koji se nalaze u službenoj konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog igranog, odnosno konkurenciji dokumentarnog filma.


U Hrvatskom domu Vukovar prikazivat će se najnoviji filmovi francuske kinematografije te kategorija DokuTV s najnovijim i iznimno zanimljivim dokumentarcima. Perivoj dvorca Eltz standardno je rezerviran za najatraktivniji program u sklopu kojeg će se prikazati kategorija Festivalski hitovi među kojima će biti prikazani filmovi »Ja sam Zlatan« o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća Zlatanu Ibrahimoviću te »Dvostruka prevara«, ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu.