"Portret dame"

Klimtova slika ponovno izložena u Italiji nakon nestanka prije 23 godine

Hina

Foto Trcka Josef Anton

Foto Trcka Josef Anton



Slika austrijskog majstora secesije Gustava Klimta bit će ponovno izložena u subotu u talijanskoj umjetničkoj galeriji nakon nestanka prije gotovo 23 godine.


“Portret dame” ukraden je iz galerije Ricci Oddi u Piacenzi, sjeverna Italija, u veljači 1997. godine, a pronađen je u dvorištu iste galerije u prosincu 2019. godine.


Vrtlari koji su obrezivali bilje pronašli su sliku u šupljini zaštićenoj metalnim vratima, skrivenoj ispod debelih slojeva bršljana. Slika je bila umotana u crnu plastičnu vrećicu i izgledala je neoštećena.




Ponovno prikazivanje slike gledateljima prvenstveno je “poklon za grad Piacenzu, pogođen pandemijom kao i naša zemlja i cijeli svijet”, rekao je ravnatelj galerije Massimo Ferrari.


Galerija Ricci Oddi prigodu će obilježiti svečanošću koja će se prikazivati ​​putem interneta jer su talijanski umjetnički prostori i dalje zatvoreni za javnost zbog koronavirusa.


Pronađena slika jedan je od niza portreta koje je Klimt dovršio u posljednjim godinama svog života, između 1916. i 1918. godine.


Djelo je naslikano preko drugog ženskog portreta iz 1912. godine.