Svečanost

Ingrid Begović dobitnica ULUPUH-ove nagrade za životno djelo

Davor Mandić

Foto Anto Magzan

Foto Anto Magzan

Ingrid Begović izrađivala je kostime i osmišljavala scenu za kazališta diljem Hrvatske, za dramske, baletne i operne predstave



Nagradu za životno djelo ULUPUH-a dobila je kostimografkinja, scenografkinja i slikarica Ingrid Begović, samostalna umjetnica koja je izrađivala kostime i osmišljavala scenu za kazališta diljem Hrvatske, za dramske, baletne i operne predstave.


Nagradu za najbolji izložbeni projekt primila je kustosica Elizabeta Wagner ispred Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit za sekcijsku izložbu »Divne stvari«, posvećenu 100. obljetnici otkrića Tutankamonove grobnice, održanoj u Arheološkom muzeju u Zagrebu.


Nagrada za najbolji izdavački projekt pripala je ULUPUH-ovom izdanju »Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih« autorice Petre Krpan, a nagradu za najboljeg mladog umjetnika dobila je Petra Slobodnjak, fotografkinja i multimedijska umjetnica.




ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge uručeno je keramičarkama Ivančici Cvitić Znidarčić i Niki Petrović Grilc te fotografkinji Maji Strgar Kurečić, a počasnom članicom proglašena je povjesničarka umjetnosti i kustosica Alma Trauber.


ULUPUH je svoje godišnje nagrade dodijelio u povodu svoje 72. obljetnice u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu.


Kako kažu u ULUPUH-u, dodjela je održana pred brojnom publikom nakon dvije godine zabrana, a govorili su ravnatelj Muzeja Branko Franceschi, predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je i uručila nagrade laureatima.