Koncert

Goran Filipec izvodi Beethovena povodom 250 godina rođenja slavnog skladatelja

Kim Cuculić

U pauzi koncerta moći će se nabaviti novi Filipecov CD naslovljen »Bersa - Complete Piano Music 2«



U povodu 250. obljetnice Beethovenova rođenja, večeras će u HNK-u Ivana pl. Zajca s početkom u 20 sati biti izveden »Carski koncert«. Alessandro Cadario dirigirat će Beethovenovim Petim koncertom za klavir i orkestar te Petom simfonijom.


Na koncertu će Goran Filipec, riječki pijanist nagrađivan prestižnim nagradama struke, uz Riječki simfonijski orkestar izvesti koncert podnaslovljen »Carski« što je tek kasnije dodao izdavač, a ne Beethoven. Skladatelj je koncert posvetio svome meceni, izvrsnom pijanistu, austrijskom nadvojvodi i kardinalu Rudolfu von Habsburgu, najmlađem sinu cara Leopolda II. i bratu cara Franje. Nakon prve izvedbe 1811. u Allgemeine Musikalische Zeitung objavljeno je: »Bez sumnje, ovo je jedan od najoriginalnijih, najmaštovitijih i najutjecajnijih, ali i jedan od najtežih koncerata koji postoje«.


U pauzi koncerta moći će se nabaviti novi CD Gorana Filipeca.




– U kontekstu novih diskografskih izdanja klasične glazbe ističe se nedavna objava albuma Gorana Filipeca, kojom je pijanist dovršio premijerni projekt snimanja integralnog klavirskog opusa Blagoja Berse.


Album naslovljen »Complete Piano Music 2«, objavio je u svibnju Naxos Records pod etiketom Grand Piano, specijaliziranoj za raritete klavirske glazbe. Filipecove izvedbe Bersinih klavirskih djela naišle su na oduševljenje kritičara britanskog časopisa Gramophone još 2018. godine, kada je, uz komentar da »se još oporavlja od oduševljenja od kojeg je zanijemio« Jed Distler proglasio Filipecov album pločom mjeseca – navodi se uz CD.