GITARISTIČKI KONCERT

Gitaristica koja suvereno vlada svojim glazbalom. U Novom nastupila Viktoriya Kulykovska

Igor Vlajnić

Foto Ivan Blažević

Foto Ivan Blažević

Viktoriya Kulykovska potječe iz obitelji glazbenika, a studij gitare završila je u Kijevu u klasi poznate profesorice Viktorije Žadko. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja



NOVI VINODOLSKI – Ukrajinska gitaristica s višegodišnjom hrvatskom adresom Viktoriya Kulykovska nastupila je pred publikom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom na još jednom u nizu koncerata u okviru festivala Arti Novi 2022. Gitaristički recitali, iako na prvi pogled logičan odabir za primjerice ljetne ambijentalne koncerte, ipak nisu toliko česti. Radi se o glazbalu čiji nastanak, u nekom obliku, povezujemo s najranijim oblicima glazbe.


No, možemo reći da tek u suvremeno doba gitara među glazbalima dobiva ono zasluženo mjesto i to kako u popularnoj, tako i u klasičnoj glazbi. U ranijim vremenima gitara je više bila povezana s tradicijskom ili nekim oblikom popularne glazbe, a ni danas, ponajviše zbog akustičkih zakonitosti, nema svoje stalno mjesto u orkestru. Također, u želji da izvođenju na gitari prilagode i djela ranijih skladatelja, sami gitaristi, ili skladatelji koji su uglavnom i gitaristi, izrađuju obrade skladbi klasičnog repertoara.


Raskoš tehničkih znanja


Svirati gitaru doista nije jednostavno, posebno ukoliko nastupate kao solist prepušten sam sebi i svom izvođačkom umijeću. Viktoriya Kulykovska pokazala je, međutim, da navedenu teškoću umije svladati bez većih poteškoća. Od početka do kraja koncerta mirno je i bez vidljivih znakova ikakve treme izvodila jednu po jednu točku pripremljenog programa. Sam programski koncept zamišljen je kao niz kraćih skladbi ili dijelova većih skladbi koji su se logično nadovezivali jedan na drugi predstavljajući publici glazbene komade različitih stilskih obilježja. Počevši s ranobaroknim motetom »Cantabo Domino« Ivana Lukačića, umjetnica se predstavila i baroknim djelima Händela (»Passacaglia u G-duru« iz Suite br. 7, HWV 432) i J. S Bacha (»Preludij u G-duru« iz Suite za violončelo br. 1, BWV 1007 i »Air« iz Orkestralne suite u D-duru, br. 3, BWV 1068).




Upravo se u djelima Bacha mogla vidjeti raskoš tehničkih znanja umjetnice, bez obzira radi li se o virtuoznoj motoričkoj ekspresiji monodijske linije »Preludija« ili višeglasnoj fakturi bogato ornamentiranog »Aira« s variranim repeticijama. I klasicistički stavak Sorkočevićeve »Sonate u D-duru« (Allegro moderato) također je izveden stilski pravilno i odmjereno, a s radošću smo poslušali i »Varijacije na Schubertovu temu u A-duru« uvijek nepravedno zapostavljenog Ivana Padovca.


Obrade tradicijske glazbe


Viktoriya Kulykovska potječe iz obitelji glazbenika, a studij gitare završila je u Kijevu u klasi poznate profesorice Viktorije Žadko. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, a uz intenzivnu koncertnu djelatnost bavi se i pedagoškim radom. Posebno područje njezina interesa i rada obrade su ukrajinske tradicijske glazbe pa ne čudi da su i na koncertu izvedene čak tri takve obrade: »Dnjesj spasjenije« A. Vedelja, »Ukrajinska balada« na temu pjesme »Rođena majko moja« skladatelja F. Bernatha, ali i obrada jedne ukrajinske narodne melodije koju umjetnica potpisuje i kao autorica, a koja je izvedena kao dodatak službenom programu. Poseban interes publike pobudila je i autorska skladba Kulykovske koja je inspirirana posjetom otoku Cresu 2020. godine pod nazivom »Creska suita« (Lubeničke impresije, Creski tanec i Zalazak sunca). Tradicijska glazba Cresa i poznati taktovi plesa iz mjesta Orlec izvrsno su oblikovani kako bi iz gitare izvukli podjednako živost i osjećajnost. »Nocturno« M. Kalačevskog«, »Melodija« M. Skoryka i izvrsna tema s varijacijama pod nazivom »Iskušenje renesanse« suvremenog skladatelja Š. Raka zaokružili su program koncerta.


Tonska stabilnost


Kulykovska je glazbalom vladala suvereno. Tonska stabilnost bila je prisutna u svim skladbama, kao i tehnička virtuoznost. Senzibilitet umjetnice ipak donekle više odgovara nježnijim skladbama, posebno onima inspiriranima tematikom noći ili domovine, pa su upravo te skladbe bile i najbolje izvedene.


Gitaristički koncert Viktoriye Kulykovske ujedno je i posljednji u nizu klasičnih koncerata festivala Art Novi 2022. koji se i ove godine održao, i to po dvanaesti put, pod vodstvom Umjetničke organizacije »Art Novi«. Sudeći po reakcijama publike i posjećenosti koncerata, možemo se s pravom veseliti i novom programu u godinama koje slijede.