Hrvatsko društvo kazališnih kritičara

Giga Gračan dobitnica Demetrove nagrade

Kim Cuculić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Za Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa posebno je značajna njezina uloga u pokretanju toga društva, za koje je pak idejno zaslužan Petar Selem



Giga Gračan, ugledna prevoditeljica, kritičarka i urednica iz Zagreba, dobitnica je Demetrove nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za 2020. godinu.


Povjerenstvo za dodjelu nagrade radilo je u sastavu dr. art. Mira Muhoberac, Ljubomir Stanojević i dr. sc. Martina Petranović (predsjednica). Nagrada se sastoji od povelje i skulpture (rad Martina Babića) te novčanoga iznosa od 10.000 kuna.


Kako se navodi u obrazloženju, Giga Gračan se od 1967. godine čvrsto usidrila unutar koordinatnoga sustava kazališta, književnosti, glazbe, prevodilaštva, novinarstva i uredničkog rada u različitim javnim medijima, uvijek pridonoseći dinamiziranju i obogaćivanju hrvatskoga jezičnoga izričaja te širenju duhovnih i intelektualnih obzora naše sredine.




Za Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa posebno je značajna njezina uloga u pokretanju toga društva, za koje je pak idejno zaslužan Petar Selem.


Utemeljiteljska skupština održana godine 1976. s razlogom ga je izabrala za prvoga predsjednika, kao i Gigu Gračan za tajnicu.