SKC Rijeka

FOTO ‘Izgrađivanje prostora za vlastiti glas’: U Palachu promoviran fanzin .drugost

Valentina Botica

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec



Studentski kulturni centar u Rijeci obilježava svoj deseti rođendan, a u bogatom programu koji se odvija od 20. do 30. listopada, našla se promocija fanzina .drugost, održana u Omladinskom kulturnom centru Palach.


Radi se o časopisu koji su stvorili studenti Odsjeka za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a četvrti broj ovog fanzina donosi različite perspektive na teme suživota čovjeka i tehnologije, kolektivnog identiteta i identitetskih različitosti te odnosa moći koji oblikuju te kompleksne probleme.


Foto galerija: Promocija fanzina .drugost u Palachu Foto: Ana Križanec


Jedan od glavnih ciljeva fanzina .drugost stvaranje je prostora za slobodu izražavanja i oblikovanja tekstova. To je mjesto gdje se spaja znanstveni i neznanstveni pristup temama, a namjera je da bude pristupačan kako studentima, tako i širem čitateljstvu.


Fanzin je prostor za vlastiti glas




Proces stvaranja fanzina .drugost bio je od početka obilježen elanom i buđenjem duha, jer je nastao za vrijeme blokade Filozofskog fakulteta 2009. godine. Prvi urednik časopisa, Bernard Koludrović, istaknuo je da je to bio odgovor na određene izazove: “Blokada je prouzročila izgrađivanje prostora za vlastiti glas. Taj se elan održao i iduće dvije godine koliko je izvorno uredništvo vodilo časopis“, kazao je, dodavši da je ipak primarna ideja iza časopisa bila potaknuti akademsku zajednicu da prepozna Kulturalne studije, koji su tada bili nov i relativno nepoznat odsjek.


Studenti stvaraju ovaj fanzin s puno entuzijazma i predanosti, a ujedno je platforma za njihov osobni razvoj. Uz .drugost, urednici i suradnici studente i prosječne čitatelje nastoje nadahnuti na dijalog i razmišljanje o ključnim temama suvremenog društva te na taj način otvaraju vrata kulturalnih studija širem čitateljstvu.