Poitiers Film Festival

Filmu “o jednoj mladosti” nagrada u Francuskoj

Hina



ZAGREB – Dokumentarni film »O jednoj mladosti« Ivana Ramljaka osvojio je Grand Prix međunarodne dugometražne konkurencije na 43. izdanju francuskog Poitiers Film Festivala, jednog od najuglednijih europskih festivala filmova studenata i mladih autora.


Ramljakov rad nagrađen je »zbog iskrenosti pristupa, pažljivog uprizorenja intimne želje kojom je snimljen film sa sjećanjem na izgubljenog prijatelja i o njemu. Zato što se redatelj usudio otkriti veličanstvenu umjetnost, kako bi mu odao počast i nadišao puki fotoalbum s filmskim slikama, pretvarajući ga u neizbrisiv trag«, obrazložio je žiri festivala, koji se održao online od 27. studenog do 4. prosinca.


Po riječima žirija, film je zaslužio nagradu za višeslojni portret koji svojim mutnim granicama ipak jasno pokazuju zajedničku tajnu mladosti i njena duboka prijateljstva, koje nam nekoliko godina u retrospektivi omogućuju shvaćanje njihove složenosti i nijansi te zbog želje da se vidi i podrži budući rad ovog redatelja.




Dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovu zajedničkom odrastanju.


Svjetsku premijeru imao je na prizrenskom DokuFestu ove godine, a hrvatsku na 29. danima hrvatskog filma.


Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.


Filmski festival u francuskom Poitiersu pokrenuo je francuski arhivist Henri Langlois 1977. godine, suosnivač Francuske kinoteke.