Sredinom svibnja

Festival umjetnosti i tolerancije Labin 2023. Četiri dana unikatnog spoja izvođačkih umjetnosti

Claudia Bošković

Elis Lovrić / Foto European parliament Media

Elis Lovrić / Foto European parliament Media

Kroz četiri dana sredinom svibnja Labina će pretvoriti Labin u pozornicu umjetnosti, s ciljem profiliranja grada u festivalski centar umjetničke izvrsnosti i multikulturalnosti



Sredinom svibnja istarski grad Labin, mjesto bogate povijesti i nasljeđa, ponovno će postati multikulturalno središte, zahvaljujući mladom i inspirativnom događanju Labina 2023.


Ovaj unikatni Festival umjetnosti i tolerancije održava se od 17. do 20. svibnja i kroz četiri dana trajanja donosi spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture.


Zaštitno lice ovogodišnjeg izdanja Festivala je labinska i istarska vila umjetnosti Elis Lovrić, dok je kao himna odabrana pjesma Brune Krajcara »Va Labine By Night«.




Prvenstveno baziran na izvođačkim umjetnostima, Festival Labina održava se s ciljem širenja poruke tolerancije i promocije vrhunskog europskog nasljeđa, koji je temeljen na regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama.


»Nešto što je stasalo iz ljubavi i s dobrim namjerama može samo rasti i napredovati, a to je Festival Labina pokazao« istaknula je Sonja Damjanović, potpredsjednica Udruge Labina i umjetnička voditeljica festivala prilikom najave ovogodišnjeg izdanja festivala.


Svoje zadovoljstvo drugim izdanjem Labine ne krije ni labinski gradonačelnik Valter Glavičić, a kvalitetu festivala potvrđuje činjenica da mu je publika prošle godine dala visoke ocjene, a podrška je stigla i u Europskom parlamentu.



Starogradska jezgra Labina bit će tijekom Festivala ispunjena raznim oblicima izvedbenih umjetnosti, od kazališnih predstava, glazbe, plesa, slikarstva i uličnih izvedbi, a u programu će sudjelovati i djeca i mladi iz lokalnih i regionalnih škola.


Dio programa odvijat će se i u Sv. Martinu u središnjoj Istri te u Raši, najmlađem gradiću u Istri. Na Festivalu će nastupiti priznati i nagrađivani umjetnici koji će za vrijeme njegova održavanja biti promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirati Labin i princip Tolerancije, a i ove će se godine održati okrugli stol »Art is The Power of Tolerance«.


Festival će biti otvoren izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica, a u narednim danima posjetitelji će moći uživati u izvedbama hvaljenih predstava – neke od njih su »Međuigre« Zijaha Sokolovića, »Realisti« Teatra EXIT, »Tesla – Prilagođavanje anđela« drama Stevana Pešića, »Trideset i devet stepenica« Pozorišta mladih iz Novog Sada; zatim u koncertnim izvedbama lokalnih i regionalnih glazbenih imena kao što su Bum Bam, Loell Duin, Mate Matišić, kao i Elis Lovrić.


Za sve uzraste će biti organizirane i likovne i dramske radionice pod stručnim vodstvom, a publika će tijekom dana šetnjom kroz grad moći uživati i u dnevnom programu uličnih performansa raznovrsnih umjetnika.


Kroz četiri dana, Labina – Festival umjetnosti i tolerancije ponovno će pretvoriti Labin u pozornicu umjetnosti, s ciljem profiliranja grada u festivalski centar umjetničke izvrsnosti i multikulturalnosti, pri čemu se naglasak stavlja na prekograničnu suradnju.


Svojim raznovrsnim programom, festival kroz umjetnost želi prenijeti snagu tolerancije – spajajući različite ljude, s raznih strana, različitih ideja i estetika na jednom mjestu.