Kostimografkinja

Dženisa Pecotić proslavila četrdeset godina rada

Tihana Tomičić

Elvira Kranjčar, Snježana Banović i Dženisa Pecotić / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Elvira Kranjčar, Snježana Banović i Dženisa Pecotić / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je izložba »Dženin kabinet čuda« naše proslavljenje kostimografkinje



Punih četrdeset godina kostimografske karijere Dženise Pecotić povod je izložbe pod nazivom »Dženin kabinet čuda« koja je otvorena u zagrebačkoj galeriji Kranjčar, i trajat će do 2. kolovoza.


Na Kaptolu je preksinoć bio »cijeli Zagreb«, a sve uzvanike dočekala je supruga pokojnog Cice Kranjčara, Elvira Kranjčar, koja je predstavila izložbu i rad umjetnice Pecotić.





Kako je poznato, u bogatoj kostimografskoj karijeri Dženisa Pecotić odjenula je stotine kazališnih predstava, od »Labuđeg jezera«, »Ane Karenjine«, »Enciklopedije izgubljenog vremena«…, ali i kao suautorica dizajnirala je i službene odore časnika i dočasnika hrvatske vojske, specijalne i pravosudne policije, čime je njen rad postao – povijest.


Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi, a ova je izložba kruna 40-godišnjeg rada.


– Dženisa reagira instinktom, ali je kuća tog instinkta impresivne snage.


Te poruke imaju sadržaj koji je visoko poetiziran i krajnje profinjen, rečeno je na izložbi, na kojoj je prikazano dvadesetak oglednih »komada« koji nisu samo odjeća, nego – umjetnost