JAZZ GLAZBA

Domišljat spoj arhaičnog i suvremenog. U Splitu nastupio Mimika Orchestra

Davor Hrvoj

Foto Maja Prgomet

Foto Maja Prgomet

U nastavku ciklusa Chiaroscuro - jazz glazba u subotnjim će koncertima nastupiti niz uglednih hrvatskih sastava, od onih Leona Brenka, sastava Chui, Oridano Gypsy Jazz Tria, Mire Kadoića, do Bolling in Split te Pavla Miljenovića



SPLIT – Proljetni Jazz ciklus Hrvatskog doma Split 6. je travnja započeo nastupom osebujnog Mimika Orchestra. Nastavak je to programa u kojem su do sad u ovoj sezoni u dvorani Ive Tijardovića nastupili Vasil Hadžimanov, The Baylor Project, Uršula Najev i Black Coffee te Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, kao i mnogobrojni drugi glazbenici raznih žanrova, klasike, flamenka, fada, world musica.


Nadahnuće Mediteranom


Mimika Orchestra predstavio se izvedbama skladbi s posljednje ploče »Altur Mur« i novih, koje pripremaju za sljedeće diskografsko izdanje. Radi se o djelima vođe Orkestra Maka Murtića koji je ravnao Mimikom u ovom zahtjevnom programu. Skladbe su nadahnute tradicijom mediteranskog i balkanskog podneblja, ali i vizijama autora koje se oslanjaju na suvremeni glazbeni izričaj. Poseban pečat njihovoj glazbi daju vokalne dionice s tekstovima na izumrlom veljotskom narječju Hrvatskog primorja. Zapravo one se nerijetko doimaju kao da su još jedno glazbalo, obogaćuju zvuk i usmjeravaju glazbenu priču prema određenoj tradiciji ili kulturnom miljeu. To glazbeno putovanje obiluje autentičnim mirisima, bojama i začinima, istraživanjima navada, rituala, specifičnosti, ali i aktualnim zvukom, što se posebice očitovalo u atraktivnim istupima solista. Upravo spoj arhaičnog i suvremenog Mimiku čini intrigantnim i posebnim subjektom na našoj glazbenoj sceni. Osim što ga publika voli, što je i pokazala burnim pljeskom na subotnjem koncertu, ovakav Murtićev način inkorporiranja tradicije u suvremeni kontakst dobar je način da se ta tradicija istraži, rekonstruira, očuva te predstavi široj javnosti.


Brojni drugi nastupi


U nastavku proljetnog dijela ciklusa Chiaroscuro – jazz glazba u subotnjim će koncertima u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u Hrvatskom domu Split nastupiti niz uglednih hrvatskih sastava. Svestrani pulski pijanist i skladatelj Leon Brenko, koji je nedugo objavio svoj drugi album, »Keep on Moving«, sa svojim će triom svirati 13. travnja, a između ostalih, na programu će biti i skladbe s tog CD-a.




Sastav »Chui«, koji će u Splitu nastupiti 20. travnja, izvodi skladbe vođe kvarteta, klavijaturista Tonija Starešinića, ili one koje je napisao u suradnji s članovima, u kojima objedinjuje razne žanrove, od jazza, preko popa i rocka do klupske i elektroničke glazbe. Oridano Gypsy Jazz Trio svojim će nastupom 30. travnja još jednom iskazati poštovanje prema utemeljitelju gypsy swinga, virtuoznom gitaristu Djangu Reinhardtu koji je spojio strast i feeling romske glazbe s američkim jazzom i stvorio autentični glazbeni izraz. Kvintet jednog od najkreativnijih hrvatskih jazz glazbenika, saksofonista i flautista Mire Kadoića, dobitnika niza nagrada, među ostalima i za skladateljsko djelovanje, koji svojim stvaralaštvom pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju, nastupit će 11. svibnja.


Razumljiv jazz


U svojem gradu 18. će se svibnja predstaviti i sastav Bolling in Split. Istoimeni projekt posvećen je obradama djela francuskog pijanista, skladatelja i glumca Claudea Bollinga, autora glazbe za više od sto filmova te suradnika mnogobrojnih glazbenika raznih žanrova. Ciklus će svojim nastupom 25. svibnja zaključiti kvintet gitarista i skladatelja Pavla Miljenovića. Sastav je posvećen izvedbama suvremenog, ali razumljivog jazza, onog koji čvrsto stoji na zasadima jazz tradicije, te istražuju nepoznata područja i mogućnosti prožimanja raznih umjetnosti.