Tvornica kulture

Festival Jazz.hr jesen: Naglasak na hrvatskim autorima

Davor Hrvoj

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Foto: HRT GLAZBA

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Foto: HRT GLAZBA

Nastupit će Jazz orkestar HRT-a s gostima, solistima, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Daniel Caccia, freekind. i Mimika Orchestra. Nakon svake festivalske večeri održat će se jam session



 U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, u zagrebačkoj Tvornici kulture od 30. rujna do 2. listopada održat će se festival Jazz.hr jesen. Naglasak će biti na hrvatskim izvođačima i autorima, a nastupit će Jazz orkestar HRT-a s gostima, solistima, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Daniel Caccia, freekind. i Mimika Orchestra.


Nakon svake festivalske večeri, koja počinje u 19.30 sati, u Malom pogonu Tvornice održat će se jam session, a u istom prostoru će tijekom trajanja festivala biti postavljena izložba slika »Svi tonovi jazza« Neve Baričić.



Jazz orkestar HRT-a predstavit će se izborom djela što su ih za njega pisali razni autori koji će na koncertu biti zastupljeni i kao instrumentalisti, solisti: orguljaš Joe Kaplowitz i pjevačica Lela Kaplowitz, klavijaturist Toni Starešinić (Chui), lutnjist Zoran Majstorović, bubnjarica Bruna Matić, pjevačica Valerija Nikolovska i klavijaturist Viktor Lipić, saksofonist Mario Bočić i trombonist Luka Žužić, tamburaš Filip Novosel, klavirist i melotronist Zvjezdan Ružić te sastav FiloSofía (Sofija Široka – vokal, Darko Sedak-Benčić – truba, Lazaro A. Hierrzuelo – udaraljke).




jazz.hr



Kao prvi sastav druge večeri nastupit će Zvonimir Šestak Groove Assembly s gostima: kongoistom i udaraljkašem Hrvojem Rupčićem i udaraljkašem Borkom Rupenom. To će ujedno biti promocija Šestakova prvog albuma »In the Pocket«. U nastavku će se predstaviti pjevač Danijel Čačija, hrvatski glazbenik koji živi u Njemačkoj. Između ostalog, izvodit će skladbe iz repertoara Ive Robića. Naime, to je bila tema albuma koji je snimio s HGM jazz orkestrom Zagreb, a koji je bio nagrađen Porinom.



U petak će festivalsku večer svojim nastupom otvoriti dvojac koji djeluje pod nazivom freekind. To su hrvatska pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj i slovenska bubnjarica Nina Korošak-Serčič, koje pod motom »Be free, be kind« spajaju soul, R&B, jazz i elektroniku. Finale festivala pripast će Mimika Orchestru multiinstrumentalista i skladatelja Maka Murtića.


Njihova glazba temelji se na balkanskom folkloru u spoju sa suvremenim jazzom. Uz već poznate skladbe na ovom koncertu predstavit će i novi Murtićev autorski rad.