Čitaba

Dobrinjski doprinos Godini čitanja: “Letovac” Ivan Bojčić ima novi zanimljivi projekt

Mladen Trinajstić

Čitaba podrazumijeva predstavljanje videozapisa u kojima sudionici ovog projekta gledateljima čitaju odbarane tekstove, a dostupna je putem društvenih mreža i platforme YouTube



DOBRINJ – Udruženje Kulturni Dobrinj koje je ne tako davno pokrenuo i sad njegove brojne akcije »zakotrljao« Ivan Bojčić, javnosti poznat kao vrsni bubnjar te ujedno odnedavna u Dobrinju nastanjeni član kultne riječke skupine Let 3, svojim novim zanimljivim projektom priključilo se programima obilježavanja Godine čitanja u Hrvatskoj. Ovog tjedna započetim programom koji je Kulturni Dobrinj priredio u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Dobrinj, krenuo je serijal predstavljanja videomaterijala stvorenih u okrilju projekta nazvano – Čitaba.


Krivac »probio led«


Serijal se sastoji od tri videomaterijala snimljena u Sv. Vidu Dobrinjskom, Gabonjinu i Sužanu, na lokalitetima Dobrinjštine koje krase dojmljive vizure, ali i povijesne vrijednosti. U prvoj Čitabi, odnosno predstavljanju videozapisa u kojima sudionici tog projekta gledateljima čitaju odabrane tekstove, a koja je putem društvenih mreža i platforme YouTube već predstavljena jučer, gostovao je Enver Krivac – prozaik, strip autor, skladatelj i producent, edukator i multimedijalni umjetnik te dobitnik nacionalne nagrade Prozak 2011. za zbirku kratkih priča »Ništa za pisati kući o«. Ista knjiga našla se u najužem izboru za Europsku nagradu za književnost 2015. godine, a Krivac je ujedno i dobitnik lokalne nagrade za spekulativnu fikciju Artefakt 2012., i to za njegov roman »Ulica Helen Keller«.





U drugoj Čitabi koja će biti prikazana 17. lipnja (u 20 sati) gostuje pak Igor Beleš, dobitnik književne stipendije Grada Rijeke, sudionik brojnih književnih projekata, član neformalne književne skupine RiLit i jedan je od pokretača i glavnih urednika književnog časopisa »Književnost uživo«.


Mrle priča djeci


Prvo izdanje videoserijala Čitaba zatvorit će »letovac« Damir Martinović Mrle, koji će 24. lipnja, također s prikazivanjem koje će biti »pušteno« u 20 sati, svima koji se s njim i Kulturnim Dobrinjem »mrežno povežu« pročitati čak dvije prekrasne priče za najmlađe. O Mrletovoj svestranosti i stvaralaštvu moglo bi se pisati na dugo i na široko, a ovdje ćemo spomenuti samo da je dobitnik niza glazbenih nagrada. Osim za Let 3, Mrle stvara glazbu i za kazališne predstave i filmove (od kojih je za glazbu iz filma »Sonja i bik« osvojio i Zlatnu Arenu).


Na kazališnim daskama surađuje s mnogim istaknutim imenima kao što su Paolo Magelli, Ivica Buljan, Senka Bulić i drugi, a glazbu stvara zajedno sa svojom partnericom Ivankom Mazurkijević s kojom je, uz ilustratoricu Lanu Letović Perčin, ujedno i autor slikovnice za djecu »Kišni Razdraganci«. Za istoimeni album koji prati slikovnicu nagrađen je glazbenom nagradom Porin za najbolji dječji album.
Za ideju i realizaciju Čitabe zaslužni su Ivan Bojčić, riječki glazbenik i pokretač Kulturnog Dobrinja, kao i Damir Jevtić, snimatelj, fotograf i redatelj ogromnog iskustva koji sudjeluje na brojnim projektima povezanim s kreiranjem glazbenih, promotivnih i informativnih videomaterijala. Spomenimo i da su linkovi za već izvedenu, ali i za sve buduće Čitabe dostupni na Facebook profilu tog projekta, odnosno udruženja Kreativni Dobrinj.