Razgovor

Direktor South International Series Festivala u Cadizu: ‘Klasična televizija kakvu smo poznavali više ne postoji’

Stjepan Hundić

Klasična televizija neće izumrijeti - Joan Alvarez / Foto JUAN CARLOS TORO

Klasična televizija neće izumrijeti - Joan Alvarez / Foto JUAN CARLOS TORO

Sve klasične televizije danas su također online i funkcioniraju kao streaming platforme. Ne mogu govoriti za ostatak svijeta, ali u Španjolskoj televizija se i dalje gleda, dapače, ne pada joj popularnost



CADIZ – »20. stoljeće je stoljeće filma, a 21. stoljeće je stoljeće serija«, kaže nam naš sugovornik Joan Alvarez, direktor South International Series Festivala čije je prvo izdanje održano od 6. do 12. listopada pa kratko dodao: »Serije su danas popularne u svakom kutku svijeta, rekao bih i da su popularnije od filma, a produkcijski nivo, žanrovska različitost i bogatstvo priča nikada nisu bili veći i raznolikiji.« South International Series Festival ujedno je i prvi festival u južnoj Europi programski okrenut produkciji i promociji serija čija se ideja godinama razvijala i koji je svoj dom pronašao u Cadizu, prema nekim povijesnim zapisima najstarijem gradu zapadne civilizacije starom 3. 500 tisuća godina, smještenom na samom dnu Pirenejskog poluotoka gdje Mediteran dodiruje Atlantik.


»Ideja za festival rođena je prije pandemije, u cijeli proces bile su uključene kulturne, gradske i regionalne institucije Andaluzije i Cadiza, kao i Španjolska filmska komisija«, otkriva nam naš sugovornik tijekom razgovora u glavnoj festivalskoj zgradi smještenoj na samom ulazu u impresivan povijesni dio grada prošaran popločenim uskim ulicama, šarmantnim trgovima i ukrašen tornjevima crkava i mnogobrojnim očuvanim neoklasičnim i gotičkim palačama u kojima je nekada živjela gradska buržoazija. »Namjera je bila pokrenuti festival koji će promovirati španjolske serije, a moj je prijedlog bio da fokus festivala budu serije snimljene u Andaluziji i na jugu Španjolske, to jest serije koje su snimili andaluzijski filmaši. U Cadizu smo dobili svu logističku i financijsku podršku gradskih vlasti i grad se pokazao kao sjajan partner«, kaže Alvarez.


Promocija španjolskih serija


Znači li to da je suština festivala promocija španjolske serijske produkcije, dok je međunarodni serijski program dodatni sadržaj?


– Ne bih to tako postavio. Promocija španjolskih serija, kao i serija na španjolskom jeziku, jest prioritet, ali međunarodne serije nisu samo ukras niti popunjavanje programa, već drugi prioritet, ako to možemo tako reći. Cilj ovog festivala također je i upoznati lokalnu publiku s domaćim serijama koje se snimaju u drugim španjolskim gradovima i regijama, kao i međunarodnim serijama koje se snimaju širom svijeta.


U Madridu se treću godinu zaredom održava Iberseries & Platinum festival koji je također posvećen serijama. Preklapate li se sadržajem i konceptom?




– To je točno, ali njihov je koncept posve drukčiji od našeg. Jedan sam od profesionalaca koji je bio uključen u pokretanje te manifestacije i radio sam na prva dva izdanja. Ove je godine održano 3. izdanje koje je završilo 6. listopada, dakle točno na dan kad je otvoren naš festival u Cadizu. Kao jedan od članova organizacijskog odbora znam jako dobro da su ovo dva različita događanja, Iberseries & Platinum je manifestacija za profesionalce u televizijskoj industriji, to jest industriji serijske proizvodnje na kojoj se okupljaju predstavnici televizija i streaming platformi, producenti, distributeri…, a program se sastoji od konferencija, predavanja, panela i zatvorenih projekcija. To nije festival otvoren za publiku, odnosno javnost.


Vrh serijske produkcije


Kako je nastala selekcija prvog izdanja festivala? Primjećujem da nema istočnoeuropskih serija te samo jedna skandinavska i južnokorejska serija, a znamo da iz Skandinavije i Južne Koreje dolazi velik broj kvalitetnih i zanimljivih serija.


– Za prvo izdanje odlučili smo fokusirati se na neke druge države i produkcije kao što su Saudijska Arabija, Nigerija, Izrael, Indija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Uz, naravno, glavni program koji čine španjolske serije. To ne znači da nam serijske produkcije Istočne Europe, Skandinavije, Južne Koreje i Azije generalno nisu zanimljive, dapače, znamo da se tamo rade fantastične serije i sigurno je da ćemo budućim izdanjima predstaviti i te produkcije. Nemoguće je na samo jednom festivalskom izdanju predstaviti svo bogatstvo serija koje se snimaju u svijetu. Ne manje važno, u tim dijelovima svijeta španjolske su serije gledane i popularne baš kao što su i skandinavske ili južnokorejske serije popularne ovdje pa je i to jedna organska povezanost. Istočna Europa nam je jako zanimljiva, znam da se tamo rade vrlo zanimljive serije, a istovremeno istočnoeuropska serijska produkcija nije dovoljno poznata španjolskoj publici. Stoga ćemo sigurno u jednom od sljedećih izdanja predstaviti i produkciju Istočne Europe.


Zahvaljujući streaming platformama kao što su Netflix, HBO, Disney+, ali i televizijskoj produkciji, serije su posljednjih godina doživjele veliku globalnu ekspanziju. S jedne strane to je pozitivno, tako se zahvaljujući Netflixu lokalne produkcije mogu gledati širom svijeta, a s druge strane inflacija produkcije rezultira padom kvalitete.


– Za dobru produkciju i kvalitetnu seriju je potreban novac i dobar scenarij, novac se može naći, ali kvalitetan tekst i zanimljivu priču nije uvijek moguće kreirati. Talenti ne rastu na drveću i taj dio produkcije nemoguće je planirati ili kontrolirati. Mislim da trenutno doživljavamo vrh serijske produkcije, jako je puno odličnih serija koje nam stižu iz čitavog svijeta, ali naravno da u takvoj masovnoj produkciji ima i lošeg sadržaja. Ono što je sigurno jest da produkcijska kvaliteta neće padati, današnja tehnologija je toliko napredna da možemo očekivati još bolju zanatsku kvalitetu, a mislim da isto možemo reći i za glumački aspekt. U Španjolskoj je jako puno talentiranih glumaca, a isto mogu reći i za ostatak svijeta.


Umjetna inteligencija


Jedno od gorućih pitanja je kako će umjetna inteligencija utjecati na filmsku i televizijsku produkciju, što kod mnogih izaziva strah i zabrinutost. Kakvo je vaše mišljenje o tome?


– To je odlično pitanje. Hoće li umjetna inteligencija promijeniti stvari? To se već događa, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji danas je moguće stvoriti sve što poželimo na filmu i u serijama: svaki svijet iz prošlosti ili budućnosti, svaki grad, svako okruženje, svako stvarno ili fantastično biće. Hoće li, ili možda bolje da kažem na koji će način, umjetna inteligencija utjecati na kreativni dio produkcije, pokazat će budućnost. Već danas je moguće napisati scenarij uz pomoć umjetne inteligencije i vjerojatno je pitanje vremena kada ćemo vidjeti prvi film ili seriju koje je napisala umjetna inteligencija. Ono što je ključno jest dobra priča, kreativni narativ, emocije. Hoće li umjetna inteligencija moći napisati »ljudsku« priču, to ćemo tek vidjeti.


Mislite li da će kabelska i klasična televizija izumrijeti u nekoj bliskoj budućnosti? Mlađe generacije ne gledaju čak niti streaming platforme, već Tik Tok i slične mobilne aplikacije kratke forme i neograničene ponude.


– Potpuno ste u pravu što se mlađih generacija i današnjih trendova tiče, ali klasična televizija neće izumrijeti. Klasična televizija kakvu smo nekad poznavali danas više i ne postoji, i one su se prilagodile novim trendovima i zahtjevima suvremenog konzumenta. Sve klasične televizije danas su također online i funkcioniraju kao streaming platforme. Ne mogu govoriti za ostatak svijeta, ali u Španjolskoj televizija se i dalje gleda, dapače, ne pada joj popularnost. Sadržaj koji televizije nude i dalje je jako popularan, tu prije svega mislim na vijesti, reality programe, šou programe, serije za široke mase i sport, posebno nogomet.


Za kraj recite nam kakve serije volite gledati. Možete li izdvojiti nekoliko vama najdražih serija?


– Gledam puno serija, ne samo zbog posla, već i zato što kao i mnogi volim serije. Izdvojiti najbolje serije uvijek je teško jer je ponuda odličnih serija stvarno ogromna, ali ovako iz glave padaju mi na pamet »Momci s Madisona« i »Nasljeđe«, a moram spomenuti i španjolsku seriju »Kuća od papira« koja je svojom globalnom popularnošću skrenula pozornost na španjolske serije. Od nekih starih serija obožavam »Prijatelje«, mislim da je to fantastična serija, pa onda britanska serija »Kruna«, jako mi je draga i španjolska serija »Los Serrano« koju toplo preporučujem ako je niste gledali.