"Starac i roda"

Danas počinje 18, Liburnia Film Festival: Otvara ga svjetska premijera filma o Malenoj i Klepetanu

Kim Cuculić

Redatelj filma »Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu« je Tomislav Jelinčić, poznato televizijsko lice. Priča je to o Malenoj i Klepetanu, dvjema rodama o kojima se brine Stjepan, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda



OPATIJA – Svjetskom premijerom filma »Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu« večeras će na opatijskoj Ljetnoj pozornici u 20.15 sati biti otvoren 18. Liburnia Film Festival.


Tijekom pet festivalskih dana u Opatiji će biti prikazana 33 dokumentarna filma, od čega 21 u konkurenciji za šest nagrada žirija i nagradu publike. Članovi žirija ove su godine Andrej Korovljev, Dina Pokrajac, Hrvoje Franjić, Miljenka Čogelja i Vuk Perović.


Priča o rodama


Redatelj filma »Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu« je Tomislav Jelinčić, poznato televizijsko lice. Priča je to o Malenoj i Klepetanu, dvjema rodama o kojima se brine Stjepan, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda, čiji bi život inače prošao posve obično.




– Prije 28 godina Stjepan Vokić pronašao je Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života. Klepetan, kako ga je Stjepan nazvao, vraća joj se svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda. Kad stigne jesen, Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom. Bez Stjepana, Malena sigurno ne bi preživjela zimu. A što bi Stjepan bez Malene? – piše u najavi filma.


Edukacije i razgovori


Prvog festivalskog dana na programu su i filmovi »Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom« Henrika Georgssona (dio programa Rijeke 2020 – EPK), »U ime Republike Hrvatske« Gorana Devića, »Moj Svemir« Yuliyje Moline i »Mila«
Karla Voriha.


Bit će održane i radionice Prvi put snimam i Filmska početnica, a tu je i Piće s autorom. U sklopu programa »Studija slučaja: Dnevnik Diane Budisavljević« Dana Budisavljević održat će predavanje o filmu koji je obilježio 2019. godinu dobivši više od 17 nagrada s naglaskom na istraživački proces koji je prethodio nastanku filma, stvaranju hibridnog žanra igrano-dokumentarnog filma te kinodistribuciji. Na programu je i okrugli stol pod naslovom »Mali i veliki (faš)izmi« na kojemu sudjeluju redatelji i redateljice filmova u programu Stanje pripravnosti o ekstremima naše političke sadašnjosti.