"Koncart"

Ane Paška riječku publiku počastila neobičnim glazbenim ritualom. Bila je to jedinstvena izvedba

Valentina Botica

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Paška je svojim inovativnim pristupom spojila glazbu, kazalište, tekst i video u jedinstvenu izvedbu



U petak navečer, Filodrammatica je postala domaćin neobičnom glazbenom događaju, autorskom performansu “Koncart” Ane Paške – dramaturginje, glazbenice i izvođačice rodom s Paga.


Paška je svojim inovativnim pristupom spojila glazbu, kazalište, tekst i video u jedinstvenu izvedbu koja je mamila pljesak riječke publike.


Foto galerija: Ane Paška u Filodrammatici Foto: Ana Križanec


“Za mene ovaj nastup znači puno toga, kao i svaki drugi, jer je to jedan istinski ritual. To je ritual Salona za uljepšavanje duše”, rekla je Paška o konceptu izvedbe.




“Najviše mi znači prenijeti ljudima kroz umjetnost, u ovom slučaju kroz glazbu i izvedbu, mogućnost da se susretnu s vlastitom dušom – sa slobodom u sebi, s igrom, ljepotom i svemu onome čemu se duša osjeća bliska”, objašnjava umjetnica.



“Koncart” nije samo konvencionalan koncert ili performans; to je fluidna, hibridna forma između ta dva svijeta.


“Tu ja izvodim crtice iz života, poeziju, pjesme – na neobičan muzički način. To je nešto između performansa i koncerta, zato se zove Koncart”, dodala je Paška, ističući svoju želju da stvori iskustvo koje je dostupno svima.



Publika je imala priliku doživjeti širok raspon tema kroz pjesme koje su dirale u srž ljudskog iskustva – od djetinjstva, obitelji, stereotipa, do majčinstva, ljudske gluposti, novca, zlobe i radosti glazbe, a izvedba je bila popraćena sviranjem harmonike, klavira, cajona i gitare.



Ane Paška je “Koncartom” u Filodrammatici potvrdila svoj status umjetničke vizionarke, pružajući publici iskustvo koje se ne uklapa ni u koncertne ni u performanske norme, već stvara vlastitu, prepoznatljivu formu umjetničkog izraza.





Foto Ana Križanec