'Noć crno-bijele čarolije'

Koncert pijanista Vitomira Ivanjeka: Osebujan umjetnik koji zaista živi svoju glazbu

Kim Cuculić

Vitomir Ivanjek oduševio je jakovarsku publiku / Privatna arhiva

Vitomir Ivanjek oduševio je jakovarsku publiku / Privatna arhiva

Praizvedba nove Ivanjekove skladbe »Iskupljenje« doživjela je upravo u Jadranovu svoje prve ovacije, a osobit dojam ostavila je i praizvedba »Anđele čuvaru mili - instrumental«, koju je umjetnik posvetio svom najboljem prijatelju



JADRANOVO – Naš renomirani pijanist Vitomir Ivanjek i ove je godine na terasi crkve sv. Jakova u Jadranovu, na blagdan Velike Gospe i u okviru Jakovarskog glazbenog ljeta, a u sklopu Dana grada Crikvenice, održao koncert. Publiku je u ime organizatora pozdravila glasnogovornica gradonačelnika Grada Crikvenice Tena Peričić. Kako u osvrtu na koncert piše prof. Rozaida Sokolić, bogat i raznovrstan program, pod nazivom »Noć crno-bijele čarolije«, maestro Ivanjek započeo je svojom skladbom »Kao Marija – parafraza«, a nastavio izvedbama Beethovenove »Mondschein sonate«, Chopinova »Valcera op. 64, br. 2 u cis-molu«, Debussyjeve »Clair de lune« i Hornova »Bolera«.


Praizvedba nove skladbe


Uz zvukove poznatih melodija Sieczyinskog, Gotovca, Heywarda, Runjića i Golda, jakovarska publika je uživala u nastavku koncerta, a uslijedilo je i prvo iznenađenje – gošća Marija Šenk, pjesnikinja, koja je uz tihu glazbenu pratnju recitirala pjesmu »Za srce i dušu«, koju je napisala i posvetila umjetniku, nadahnuta istoimenim prošlogodišnjim Ivanjekovim koncertom, a uvrštena je i u desetu zbirku pjesama »Grad koji volim«.
Praizvedba nove Ivanjekove skladbe »Iskupljenje« doživjela je upravo u Jadranovu svoje prve ovacije, a osobit dojam ostavila je i praizvedba »Anđele čuvaru mili – instrumental«, koju je umjetnik posvetio svom najboljem prijatelju. Posebno zapažene skladbe nagrađene dugim aplauzom bile su i Albertov »Feelings«, Gershwinov »I Got Rhythm« te Ivanjekova »Oči čornije – koncertna parafraza«.


Pet dodataka


Na kraju je brojna publika izmamila čak pet dodataka među kojima se našla i jedna improvizacija skladana na licu mjesta. Ovu posebnu »Noć crno-bijele čarolije«, Ivanjek je završio predstavivši svoju drugu gošću iznenađenja, Tenu Peričić, koja je otpjevala dobro znanu pjesmu »Ribari«, u čemu joj se pridružila i publika.
Vitomir Ivanjek je svojom tehnikom i interpretacijama, kao i neposrednim kontaktom s publikom, još jednom potvrdio da je zaista poseban i osebujan pijanist i umjetnik koji zaista živi svoju glazbu. Svaka pohvala i organizatoru, Gradu Crikvenici, koji je ovim koncertom – jedinim u Jadranovu ove sezone – na prekrasan način obilježio i proslavio Dan grada – ističe Rozaida Sokolić.