ZBIRKA PJESAMA

Olja Savičević Ivančević “Zaljubljena u čitav svijet”: Slikovnica kao spomenar bezbrižnog djetinjstva

Kim Cuculić

Malobrojnima je poznato da je ova nagrađivana pjesnikinja i prozaistica započela svoju spisateljsku karijeru još kao četrnaestogodišnja djevojčica zbirkom pjesama »Bit će strašno kada ja porastem«



ZAGREB – Zbirka pjesama »Zaljubljena u čitav svijet« Olje Savičević Ivančević objavljena je u izdanju Školske knjige. Riječ je o slikovnici koja privlači pozornost neobičnim formatom harmonike i ilustracijama Ane Kovačić, a osvaja čitatelje zaigranim, maštovitim i vedrim pjesmama Olje Savičević Ivančević. Malobrojnima je poznato da je ova nagrađivana pjesnikinja i prozaistica započela svoju spisateljsku karijeru još kao četrnaestogodišnja djevojčica zbirkom pjesama »Bit će strašno kada ja porastem«.


Izabrani stihovi iz toga davno objavljena pjesničkog prvijenca iznova su ukoričeni u slikovnici »Zaljubljena u čitav svijet«. Nova zbirka pokazuje autoričin pjesnički put od prvih pjesama o prijateljstvu, zaljubljenosti i traženju svoga mjesta u svijetu do najnovije poezije za djecu. Prva tematska cjelina posvećena je dječjem svijetu, druga je nadahnuta morem i morskim životom, a u trećoj je opjevan lik oca. Odabir pjesama potpisuje urednica knjige Emica Calogjera Rogić.


Ovako se autorica prisjeća svog pjesničkog prvijenca:




»S jedne strane tu zbirku nije izdao neki ozbiljan izdavač, nego moja osnovna škola u malom mistu, a s druge tiskana je u nakladi od 3.000 primjeraka pa sam tako letjela avionom na snimanja nekih tada popularnih dječjih emisija. Nekoliko sam puta nastupala s Mladenom Kušecom i bila jedna od njegovih Bijelih vrana, nastupala sam kao klinka ili se družila s puno velikih umjetnika tog vremena, glumaca, slikara, pjesnika. S Tomom Bebićem, Duškom Trifunovićem, Marijom Braut, Izetom Sarajlićem, Vesnom Parun…, prisjeća se Olja Savičević Ivančević.