Život u skvotu

Objavljena zadnja epizoda serije “Dnevnici iz Medike” na kanalu “Future Yugoslavia”

Katarina Bošnjak

Kaja Šišmanović i Matija Hajdarhodžić

Kaja Šišmanović i Matija Hajdarhodžić



RIJEKA – Prije nešto manje od dva mjeseca pisali smo o projektu »Future Yugoslavia« iza kojeg stoji dvojac koji zajedno piše, snima, režira i putuje. Zajednička priča Kaje Šišmanović i Matije Hajdarhodžića počela je prije osam godina, a u međuvremenu su pokrenuli i YouTube kanal istoimenog naziva na kojemu su dostupne dvije serije. »Trčeći s izbjeglicama« snimana je 2015. godine za vrijeme izbjegličkog vala te kroz dvanaest epizoda prikazuje sve zgode i nezgode na putovanju od Sarajeva do Soluna, a »Dnevnici iz Medike« upravo su izlaskom posljednje epizode postali spremni za gledanje u cijelosti.


– Osjećaj završetka druge serije je fenomenalan, rad na njoj je dugo trajao, ali se isplatio! Jako smo zadovoljni cijelom serijom, super ju je bilo raditi, pogotovo zato što je stilski sasvim obrnuta od prve serije. Sad ćemo uzeti ljetnu pauzu, a onda na jesen krećemo s ludom avanturom zvanom »Dokudelija« – kazali su Kaja i Matija.


»Dnevnici iz Medike« serija je snimana 2012. godine i sastoji se od osam epizoda, a radnja prati život Matije koji je u to vrijeme živio u zagrebačkom skvotu Medici, koji je pak danas pretvoren u kulturni centar, što se, kako nam je Matija ranije objasnio, vrlo često događa.




– To se vrlo često dogodi, skvotovi imaju tu tendenciju, s Metelkovom u Ljubljani je jako slična priča, to su na početku bile tri skvotirane kuće koje su se povezale i stvorile kulturni centar. Čak se možda može reći da kroz deset godina svaki skvot postane kulturni centar, te onda samo prestanu biti skvotovi kada ljudi počnu imati svoje programe, kada u tu igru uđe i novac i gosti pa onda oni koji su tamo živjeli postaju ugrožena vrsta, objasnio je Matija, dodavši da ne osjeća nostalgiju kada gleda materijale iz Medike jer ona još uvijek postoji, dok neki zagrebački skvotovi više ne postoje.


Najavljena »Dokudelija« zamišljena je kao serija od svog videomaterijala koji posjeduju Kaja i njezina obitelj od trenutka kada je rođena do trenutka kada su se ona i Matija upoznali, a kako je Kaja objasnila, serija bi trebala biti studija onoga što čini osobu i kako nastaje karakter. Ova treća serija po redu, opet se očekuje da će biti potpuno stilski drukčija od prvih dviju, zbog čega se može reći da je stvaralaštvo ovog para izuzetno raznoliko.