Izdanje Planetopije

Nova knjiga Charlesa Eisensteina: Ljepši svijet je moguć, ali jačanje kontrole svega neće donijeti obećano rješenje

Hina

U krizi nisu samo sustavi i institucije nego smo suočeni s krizom razuma, smisla i identiteta. Naši pojmovi o napretku i naša vjera u budućnost su uzdrmani, čak više nismo sigurni ni tko smo mi, kaže Eisenstein.



ZAGREB – Ljepši svijet je moguć i svatko od nas treba sudjelovati u njegovu nastajanju, ključna je misao knjige američkog javnog govornika Charlesa Eisensteina “Srce zna da je ljepši svijet moguć”, koja je nedavno objavljena u hrvatskom prijevodu u izdanju Planetopije.


Na 318 stranica kroz 36 kraćih poglavlja autor raspravlja o odvojenosti čovjeka od prirode i drugih ljudi, o slomu klime, o materijaliziranoj znanosti koja istiskuje duh, o nezajažljivom bolu kod čovjeka koja nastaje zbog njegove usamljenosti, o međusobnoj neodvojivosti kao putu za rješavanje krize, i drugome.


Naslov se prvi put pojavio 2013. i od tada su se problemi još više namnožili, ali plamičak nade u ljepši svijet još je sjajniji, kaže Eisenstein u predgovoru hrvatskom izdanju. Svijet se više nikada neće vratiti u normalu kakvu smo ranije zamišljali, nego ulazimo u vrijeme između dominantnih priča o svijetu: jedne koja propada i druge koja nastaje, i knjiga je o tome, kaže.




U krizi nisu samo sustavi i institucije nego smo suočeni s krizom razuma, smisla i identiteta. Naši pojmovi o napretku i naša vjera u budućnost su uzdrmani, čak više nismo sigurni ni tko smo mi, kaže Eisenstein.


Kolektivni odgovor na covid još dublje nas je uronio u priču o separaciji od prirode, strah i traženje spasa u sve većoj kontroli. Međutim, jačanje kontrole svega i svačega neće donijeti obećano rješenje, nego treba uspostaviti ljepši svijet od postojećega. To možemo jedno zajednički, napuštanjem svijeta separacije, kaže.


Knjiga donosi primjere iz stvarnog života koji dokazuju da mali i osobni činovi hrabrosti, ljubaznosti i vjere u sebe mogu promijeniti kulturni narativ separacije. Novi narativ nas ne treba plašiti jer već intuitivno znamo da je njegovo ključno načelo istinito – neodvojivi smo od svemira i naše bivanje prožima bivanje svih i svega, kaže Eisenstein.


Charles Eisenstein govornik je i pisac koji se bavi temama civilizacije, svijesti, novca i kulturne evolucije ljudi. Godine 1989. diplomirao je matematiku i filozofiju na Sveučilištu Yale i prevodio s kineskog jezika. Prije ove napisao je knjige Sacred Economics (Sveta ekonomija) i The Ascent of Humanity (Uspon čovječanstva).