OperaVision

“Nikola Šubić Zrinjski” HNK-a Zagreb putem live-streama u subotu pred milijunima diljem svijeta

Hina

Foto: hnk.hr

Foto: hnk.hr

»OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima«, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.Opera »Nikola Šubić Zrinjski» Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru središnjeg nacionalnog teatra u subotu 2. studenog, u realnom će vremenu putem live-streama biti dostupna ljubiteljima opere širom svijeta.


Kako se ističe u najavi, opera »Nikola Šubić Zrinjski« Ivana pl. Zajca bit će u subotu 2. studenoga dostupna milijunima gledatelja putem live streama na platformi OperaVision, koja promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije a financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. – 2020.


Tako će ju moći gledati ljubitelji opere širom svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK-a Zagreb.
»OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima«, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.


Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.


Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere.


Izvedbom u subotu ravnat će maestro Nikša Bareza.


Live stream se može pratiti na službenoj YouTube stranici Operavisiona, a bit će dostupna sve do svibnja 2020. godine.


»Značaj ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu«, poručuju iz HNK-a Zagreb.