Obilježavanje međunarodnog dana arhiva 2021.

Narodna zaštita Općine Rijeka: U Državnom arhivu zanimljiva izložba o ’91. i ’92.

Bruna Matičić

Foto/DAR, PERO LOVROVIć

Foto/DAR, PERO LOVROVIć

Virtualnu izložbu čini digitalizirano arhivsko gradivo sačuvane dokumentacije



U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Rijeci prošloga je tjedna na svojoj mrežnoj stranici javnosti predstavio virtualnu izložbu naziva “Narodna zaštita Općine Rijeka” koju je viša arhivistica Zrinka Tolić Nikolić pripremila povodom trideset godina neovisnosti Republike Hrvatske.



Virtualnu izložbu kojom Državni arhiv u Rijeci obilježava tridesetu obljetnicu stvaranja suvremene hrvatske države čini digitalizirano arhivsko gradivo sačuvane dokumentacije Narodne zaštite Općine Rijeka. Riječ je o dokumentima, zapisima na papiru, fotografijama i audio materijalu, a izložba kronološki prati redoslijed nastajanja dokumentarnoga gradiva s ciljem autentičnog prikaza turbulentnih zbivanja 1991. i 1992. godine.


Amblem narodne zaštite, FOTO: DRžAVNI ARHIV RIJEKA



– Arhiv ovom izložbom predstavlja izbor iz gradiva arhivskog fonda Narodna zaštita Općine Rijeka koji je upotpunjen izborom iz drugih fondova i gradivom u privatnom vlasništvu, prenio nam je ravnatelj riječkog Državnog arhiva Markus Leideck te pojasnio kako njome, u suradnji s Udrugom Narodne zaštite Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, predstavljaju osnivanje i rad Narodne zaštite na području bivše općine Rijeka.


Na Grobničkom polju u Zahumu tazneseno skladište JNA/Eksplozija vojnih skladišta na Zahumu, Grobničko polje, jesen 1991., Foto: Pero Lovrović





Izložba je tako oblikovana u više cjelina i donosi pojedinosti o osnivanju Narodne zaštite, upute o osnivanju Narodne zaštite, blokada vojarni JNA, promjena nadležnosti, Narodna zaštita Općine Rijeka, Općinski stožer Narodne zaštite Općine Rijeka te odredi Narodne zaštite.
Uz službene dokumente, potkrijepljena je i svjedočanstvom, zvučnim zapisom Veljka Bezjaka, ondašnjeg zamjenika zapovjednika Stožera Narodne zaštite. Veljko Bezjak je, kaže ravnatelj Leideck, stručni suradnik na izložbi bez kojeg ne bi bilo moguće predstaviti dokumentaciju javnosti jer je upravo on svojim vlastitim marom sačuvao dokumentaciju Narodne zaštite Općine Rijeka i darovao ju riječkom Državnom arhivu.



Kao što je već navedeno, izložbom je dan pregled turbulentnih zbivanja godina 1991. i 1992. iz kuta gledanja organiziranih aktivnosti Narodne zaštite Općine Rijeka, i to od donošenja Uputa o zadacima, organiziranju i djelovanju odreda Narodne zaštite do završetka aktivnosti u rujnu 1992. godine. su uključene dokumentarne fotografije iz fotografske zbirke fotografa Pere Lovrovića, one su tematski vezane uz zbivanja u Rijeci tijekom 1991. te svojom autentičnošću uvelike svjedoče o tom vremenu hrvatske i riječke povijesti.


Akcija postavljanje zapreka ježevima na mjestu Orijentovog igrališta na Sušaku, Foto: Pero Lovrović



Virtualnu izložbu “Narodna zaštita Općine Rijeka moguće je pogledati na mrežnoj stranici Državnog arhiva u Rijeci (www.narodnazastita.riarhiv.hr/), a organizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Uz autoricu tekstova i postave, Zrinku Tolić Nikolić, autora fotografija Peru Lovrovića u njezinu stvaranju sudjelovali su Mladen Urem, lektor i korektor, te Željko Maletić koji potpisuje grafički dizajn.



– Državni arhiv u Rijeci na ovaj način započinje aktivnu suradnju s udrugama iz domovinskog rata i privatnim osobama, na zaštiti i prikupljanju izvornika ili preslika arhivskog gradiva iz Domovinskog rata u njihovom posjedu s ciljem da se radi o trajnom programu arhiva, zaključio je ravnatelj ove ustanove Markus Leideck objasnivši pritom da će na taj način prikupljeno gradivo u budućnosti činiti vrijednu zbirku Državnog arhiva u Rijeci.