'Radovi 1981. - 2017.'

Nagrada ‘Ivo Kalina’ dodijeljena Zdravku Miliću: Važan opus za suvremenu istarsku i hrvatsku umjetnost

Kim Cuculić

Zdravko Milić i Vojko Obersnel / Snimio Vedran KARUZA

Zdravko Milić i Vojko Obersnel / Snimio Vedran KARUZA

Retrospektivna izložba »Radovi 1981.- 2017.« Zdravka Milića predstavila je četiri desetljeća umjetničkog stvaralaštva ovog labinsko-riječkog umjetnika. Predstavljena je i monografija



RIJEKA  Likovna nagrada »Ivo Kalina« dodijeljena je u riječkoj Gradskoj vijećnici deveti put, ovoga puta akademskom slikaru Zdravku Miliću. Gradonačelnik Vojko Obersnel uručio je Miliću nagradu za 2017. i 2018. godinu, a dobio ju je za izložbu »Radovi 1981. – 2017.« koja je održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 31. kolovoza do 21. rujna 2017. godine.


Nagrada, koja nosi ime istaknutog hrvatskog slikara Ive Kaline, dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom prethodne dvije godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.


Nagrada se dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade. I ovoga puta dodjeli je prisustvovala Kalinina supruga Anita.





Ivo Kalina rođen je 1925. u Zagrebu, gdje je 1950. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1957. godine član grupe Mart. Od 1963. godine živio je i radio u Opatiji, a umro je u Rijeci 1995. godine. Svojim životnim opredjeljenjem i stvaralačkim opusom zauzeo je iznimno mjesto u likovnoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj. Njegovi su radovi uvršteni u brojne funduse muzeja i zbirki. Moderna galerija Rijeka organizirala je njegovu retrospektivnu izložbu 1994., a među važnim posthumnim izložbama nalazi se retrospektivna izložba pod naslovom »Mijene geste« u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.



Tema pejzaža


Članovi stručnog povjerenstva zaduženog za stručno vrednovanje pristiglih prijedloga bili su Siniša Majkus, Ema Makarun, Dražen Filipović, Kora Girin i Plamena Šarlija, koji su napisali u obrazloženju:


– Retrospektivna izložba »Radovi 1981.- 2017.« Zdravka Milića predstavila je četiri desetljeća umjetničkog stvaralaštva ovog labinsko-riječkog umjetnika koji je svojim osobitim vizualnim izričajem obilježio i nacionalnu likovnu scenu. Na izložbi je bilo izloženo 90 radova iz nekoliko ciklusa, pretežito slika velikih formata i objekata. Radovi dijele zajednički nazivnik teme pejzaža kojim se autor bavi duži niz godina, pristupa mu na novi način i udaljava ga od uvriježenih likovnih interpretacija. Kroz pejzaž Milić progovara o suvremenih društvenim temama, bavi se pitanjem ekološke i duhovne kontaminacije današnjeg čovjeka. Ovom izložbom Milić je otkrio svoj svijet vrlo blizak znanstvenoj fantastici, svijet satkan od mitskog, mističkog i metafizičkog iz ljudske povijesti. Ranije cikluse radova obilježava fantazmagorična atmosfera i svojevrsni poetski nadrealizam. U kasnijim ciklusima okreće se pejzažu kao sadržajnom nositelju slike, dok je ljudski lik prisutan na simboličkoj razini. U recentnijim radovima zaokupljen je novom tehnologijom koja mu služi kao prizma kroz koju propituje teme ekologije, humanosti i, u konačnici, budućnosti – navodi se u obrazloženju nagrade.


Kako je podsjetila Ema Makarun, Milićevom je izložbom simbolično zatvoreno jedno važno poglavlje djelovanja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti budući da je upravo ta izložba obilježila kraj djelovanja Muzeja u Dolcu, prije preseljenja u novi prostor u kompleksu bivše tvornice »Rikard Benčić«.



Zdravko Milić izlagao je na 85 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 600 skupnih u zemlji i inozemstvu. Bio je sudionikom velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad nagrađen s 55 nagrada u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u značajnim hrvatskim i svjetskim privatnim i muzejskim zbirkama. Od 2006. godine zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gdje danas u zvanju redovitog profesora. Član je HDLU-a Rijeka i HDLU-a Zagreb. Živi i radi u Labinu i Rijeci.



Raznoliko stvaralaštvo


Zdravko Milić rođen je 1953. u Labinu, a diplomirao je na Accademia di Belle Arti u Veneciji u klasi profesora Carmela Zottija. Profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te je svojim stvaralaštvom vezan i za Rijeku.


U okviru dodjele nagrade, predstavljena je i monografija Zdravka Milića, objavljena u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Kako je istaknula ravnateljica tog muzeja Ketrin Milićević Mijošek, monografijom je – na gotovo 300 stranica – obuhvaćeno Milićevo plodonosno, bogato i raznoliko stvaralaštvo dugo skoro pedeset godina.


Riječ je o izdanju koje pruža uvid u Milićevo stvaranje, ali i istarsku likovnost. Osim tristotinjak reprodukcija umjetničkih djela, u monografiji su objavljene brojne fotografije iz života i rada ovog autora.


Knjiga pregledno i kronološki obuhvaća sve faze specifičnog i raznovrsnog Milićevog umjetničkog djelovanja te svjedoči o izuzetno važnom opusu nezaobilaznom za suvremenu istarsku i hrvatsku umjetnost.


Zdravko Milić dobio nagradu Ivo Kalina / Snimio Vedran KARUZA


Zdravko Milić dobio nagradu Ivo Kalina / Snimio Vedran KARUZA



Na monografiju se osvrnuo i njen autor Mladen Lučić, koji je kazao da je opus Zdravka Milića dosta specifičan te da je ovaj umjetnik od početaka promotor slikarstva.


– Kod njega su mijene česte, ali nikad nisu nagle. Njegovi radovi pretapaju se iz ciklusa u ciklus, čineći nadogradnju onog prethodnog. Budući da je studirao u Veneciji, okrenuo se baštini, nadahnjujući se futurizmom, De Chiricom i njegovim sljedbenicima. Milić se odmiče od klasične definicije slikarstva, spajajući povijest i suvremenost te dajući viziju budućnosti. Svojim djelima on progovara o početku, tijeku i kraju civilizacije. Bavi se i teorijama zavjere, Davidom Ickeom, ekološkim pitanjima… On otvara poligon za raspravu i kritizira sadašnjost, otvarajući mjesta nadi i optimizmu – zaključio je Lučić.


Govoreći o radu na monografiji, Zdravko Milić je rekao da je bilo teško odlučiti što izbaciti jer mu se sve činilo važnim. Na kraju je zadovoljan učinjenim, a njegovo je mišljenje da bi svaki autor koji radi kontinuirano trebao objaviti monografiju svakih pet godina.


Opsežna monografija - Zdravko Milić / Snimio Vedran KARUZA


Opsežna monografija – Zdravko Milić / Snimio Vedran KARUZA