Posveta Homenu

“Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću”: Riječki simfonijski orkestar najavio dvije izvedbe u Zajcu

Kim Cuculić

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Izvedbe su posvećene nedavno preminulom maestru Miroslavu Homenu, od kojeg će se na početku prvog koncerta prigodnim riječima oprostiti kolege i predstavnici riječkog HNK-a



RIJEKA – Riječki simfonijski orkestar, pod ravnanjem šefa-dirigenta Valentina Egela, izvest će dvije izvedbe simfonijskog koncerta pod naslovom »Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću« u HNK-u Ivana pl. Zajca u četvrtak i petak 1. i 2. travnja s početkom u 19.30 sati.


Izvedbe su posvećene nedavno preminulom maestru Miroslavu Homenu, od kojeg će se na početku prvog koncerta prigodnim riječima oprostiti kolege i predstavnici riječkog HNK-a.


Koncert će otvoriti izvedba Prve simfonije Wolfganga Amadeusa Mozarta, a zatvoriti posljednja, njegova Simfonija br. 41, poznata kao »Jupiterova simfonija«. »Jupiterova simfonija« imala je velik utjecaj na stvaralaštvo Richarda Straussa, čija će dva djela publika čuti u središnjem dijelu koncerta.




Njegov Koncert za obou i orkestar, jedno od posljednjih skladateljevih djela, s pravom se smatra najljepšim koncertom 20. stoljeća pisanim za taj instrument. Solist na oboi bit će član Riječkog simfonijskog orkestra Antonio Haller. Straussovo remek-djelo polifonije, Metamorfoze za 23 solo gudača, jest oproštaj sa svijetom.