Dubrovnik

Midsummer Scene festival: Izložba “Tragom priča iz davnine” Zdenka Bašića

Kim Cuculić

Zdenko Bašić uz svoje radove

Zdenko Bašić uz svoje radove

"Ilustracije su iz knjiga koje su me oblikovale kao umjetnika, ali i kao čovjeka", istaknuo je Zdenko Bašić.



 Izložba jednog od najistaknutijih hrvatskih ilustratora i transmedijskih umjetnika Zdenka Bašića »Tragom priča iz davnine« otvorena je u Kazalištu Marina Držića u sklopu Midsummer Scene festivala.


Već na samom otvorenju, mistični svijet ilustracija osvojio je brojne posjetitelje koji su oduševljeno razgledavali slikovitu avanturu nadahnutu predajama i mitovima sjeverozapadne Hrvatske. Inspirirana je pričama i mjestima na kojima je Bašić odrastao i koja je susretao na svom putu na koji su ga navele njegove bake, sjećajući se i pričajući mu davno zaboravljene priče.


Izložba »Tragom priča iz davnine« iz knjiga »Sjeverozapadni vjetar«, »Mjesečeve sjene« i »Moguti« ujedno je i prva najava rada na novoj viziji »Priča iz davnine« Ivane Brlić-Mažuranić.




»Izložba ‘Tragom priča iz davnine’ ponovo me dovela u Dubrovnik, nakon dugih dvadesetak godina. Ovoga puta s nekim vlastitim pričama iz davnina, iskustvima i impresijama iz djetinjstva. Ilustracije su iz knjiga koje su me oblikovale kao umjetnika, ali i kao čovjeka«, istaknuo je Zdenko Bašić.